Pénz- és tőkepiac

Újabb piacokat támadnak a redditorok

A pénteki opciólejáratok után még mindig a kisbefektetők állnak nyerésre a hedge fundokkal szemben a Wall Street-i csatában, miközben dollármilliárdos fedezeti problémák feszegetik az amerikai pénzügyi szolgáltatórendszert.

Folytatódott az extrém vola­tilitás a GameStop-rész­vény piacán, szerdán 200 dollárral emelkedett, csütörtökön 150 dollárral esett, pénteken pedig 131 dolláros emelkedéssel, 325 dolláron zárta a múlt hetet a tőzsdei híreket napok óta vezető cég papírja.

Mesésen cikázó szárnyalás egy olyan részvénytől, amely az évet 18 dolláron kezdte, és az árfolyamesésre spekuláló nyitott shortpozíciók a részvényállomány másfélszeréséhez közelítenek.

Amikor tavaly a Reddit közösségi média WallStreetBets fórumán az egyik felhasználó kiírta az üzenőfalra, hogy az összes pénzét, 53 ezer dollárt a GameStop-részvénybe fektette, sokan csak hüledeztek a lépésén, mivel a számítógépes játékokat forgalmazó, elavult bolthálózat pénzügyi nehézségekkel küzd. Idővel mégis egyre többen álltak a vevői oldalra, és ma már azzal biztatják egymást a fórumozók, hogy kitartó vételekkel akár az ezerdolláros árat is elérhetik. Mindez roppantmód húsba vágó a fundamentális alapon shortoló, nagy fedezeti alapokra (hedge fundok) nézve: közülük a Citron Research és a Melvin Capital már most tízmilliárd dolláros nagyságrendű veszteséget szenvedett el a GameStop-shortpozíciókon.

A The Wall Street Journal valóságos tőzsdeháborúról írt:

a fórumozó kisbefektetők (redditorok) fellázadtak a tőzsdeparkettet és a médiát uraló hedge fundok ellen.

Ezt a forgatókönyvet támasztja alá, hogy a múlt héten előbb lekapcsolták a Reddit közösségi fórumát, aztán képviselők tettek politikai nyilatkozatokat, majd az elszámolóházak hosszú órákra megtiltották a brókercégeknek, hogy vételi megbízásokat fogadjanak be az ügyfelektől. Nyilvánvalóan sérült a kereskedés szabadsága, emiatt kártérítést követelő pertársaság is alakult, miközben a másik oldal a pénzügyi szolgáltatórendszer összeomlását vizionálja a mainstream médiában.

Fotó: Shutterstock

Az USA deklaráltan szabad kereskedésű részvénypiacot működtet, de a brókercégek nem írják bele a befektetőkkel kötött szerződésbe, hogy az ügyfelek szabadon kereskedhetnek a részvényeikkel

– mondta a Világgazdaságnak a KNP LAW ügyvédi iroda jogi tanácsadója, Koppány Olivér. Hozzátette: tudomása szerint csak a Webull brókercég ismerte el azonnal, hogy fedezeti problémák miatt korlátozta egyes részvények kereskedelmét. Érdekes, hogy miközben a legtöbb értékpapír-kereskedő leállította az ügyben érintett részvények vásárlását, három brókercég, a Vanguard, a Fidelity és a Schwab nem korlátozta ügyfeleit. Koppány Olivér szerint piacbefolyásolásról nem beszélhetünk, mert annyi történt, hogy a Reddit-közösség egyik felhasználója kiírta az üzenőfalra, hogy az összes pénzét GameStop-részvénybe fektette. És ez a pakett a január végi, 50 millió dollárhoz közeli értékén sem ütötte meg a piacot befolyásoló mértéket.

A kisbefektetők körében népszerű, 13 millió felhasználót kiszolgáló Robinhood kereskedési platformnak egyértelműen fedezeti problémái voltak, amit indokolhatott is a GameStop-részvény elképesztő volatilitása, de egy nap alatt több mint egymilliárd dollárt tudtak bevonni a bankoktól és az ügyfelektől

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Pénteken opciólejárat volt, ám ebből is a kisbefektetők jöttek ki jobban, s még mindig nyerésre állnak – tette hozzá. Szerinte akár 1000 vagy 1500 dollárig is feltornászhatják a GameStop-árfolyamot a redditorok, de utána napok alatt összeomolhat a kurzus a historikus tapasztalatok szerint.

Most az foglalkoztatja a piacot, hogy hol lesz a következő csatatér. Nagy kilengések voltak az AMC és a BlackBerry piacán, majd elterjedt, hogy Európában a Nokia lehet a célpont. Végül a két nap alatt 8 százalékot emelkedő ezüst és a 28 százalékot ralizó First Majestic Silver bányavállalat került a célkeresztbe.

Erre még az ezüstpiac tőzsdecápája, Peter Schiff is azt mondta:

„Okos húzás.” Mivel az ezüst ipari alkalmazása is számottevő, egy „ezüstcsata” nem csak a pénzügyi szolgáltató rendszert veszélyeztetné, sokkal szerteágazóbb lenne a gazdasági hatása.

Az is kérdés, hogy vajon mit lép Gary Gensler, a tőzsdefelügyelet (SEC) új vezetője. Ő volt az, aki Obama elnöksége idején megregulázta a pénzügyi derivatívák „Vadnyugatát”, előkészítve a 2010-es Dodd–Frank Wall Street reformtörvényt.

kisbefektetők GameStop tőzsde redditorok Wall Street
Kapcsolódó cikkek