Pénz- és tőkepiac

A járvány után is folytatja az ETF-vásárlást a japán jegybank

A részvénypiaci turbulenciákat fékezik az alapok eszközeinek vételével.

Haruhiko Kuroda japán jegybankelnök egy lapinterjúban leszögezte, hogy a járvány csillapodása után is vásárolják majd a tőzsdén kereskedett befektetési alapokat (ETF), szorosan figyelemmel kísérve a piaci folyamatokat.

A hónap elején tartott felülvizsgálat során arra jutottak, hogy eltörlik az előre meghatározott ütemben történő vásárlást, és elsősorban piaci turbulenciák esetén avatkoznak be – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: nem annyira a mennyiség változik, inkább a vásárlások időzítése.

Fotó: Shutterstock

Egyébként az ETF-vásárlás Japánban nem a járvány terméke, hiszen már évek óta integráns része a japán eszközvásárlási programnak, amely elsősorban azt célozta, hogy inflációt csiholjanak a szigetország gazdaságában a jegybankárok. Ugyanakkor a járvány lecsengésével járó részvényrotáció jelentős piaci turbulenciával járhat.

Közben kedvező makroadatok is érkeztek Japánból, a munkanélküliségi ráta nem emelkedett februárban, maradt 2,9 százalékon, miközben a várakozások 0,1 százalékos emelkedéssel számoltak. A kiskereskedelmi forgalom a vártnál kisebb mértékben esett vissza, éves bázison 1,5 százalékkal, a prognózisok 2,8 százalékos csökkenésről szóltak.

japán jegybank ETF
Kapcsolódó cikkek