Pénz- és tőkepiac

Állják a válságot a pénzügyi cégek

Az előző évi csúcstól némileg elmaradó, de így is több mint 117 milliárd forint adózott eredményt értek el tavaly a magyarországi pénzügyi vállalkozások. Az ügyfelekkel szembeni követeléseik állománya ugyanakkor igen visszafogottan, mintegy hat százalékkal emelkedett.

A pénzügyi vállalkozásokat sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány, ám a körülményekhez képest viszonylag kedvező eredményeket értek el 2020-ban is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból. A jegybank statisztikái szerint

a szektorszintű adózott eredmény 117,2 milliárd forintot ért el 2020-ban, ami 8,1 százalékkal marad el az egy évvel korábbi – egyébként csúcsot döntő – 127,5 milliárdtól.

Az adózás előtti eredmény hasonló mértékben, 8,5 százalékkal csökkent ezeknél a vállalkozásoknál, és 124,7 milliárd forintot tett ki.

Az egyes eredménytételek ugyanakkor meglehetősen vegyes képet mutattak a szektorban. A kamateredmény például jóval, 34 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és 105,4 milliárd forintot tett ki. A díj- és jutalékeredmény viszont – hasonlóan 2019-hez – negatív lett, és ezúttal 0,6 milliárd forintot ért el.

Ám a működési költségeiken – ellentétben a hitelintézetekkel – tudtak faragni a pénzügyi vállalkozások, ezen a soron most 104,7 milliárd forintot számoltak el, szemben a 2019-es 106,3 milliárddal.

Az egyéb üzleti tevékenységeknél a korábbinak kevesebb mint a felére esett a kimutatott eredmény, és valamivel 59 milliárd forint felett alakult. A kockázati költségek a megelőző évinél jóval kedvezőbben alakultak: az értékvesztés és a kockázati céltartalékok változása soron 2020-ra összességében 65,5 milliárd forintos visszaírást mutatott a jegybanki statisztika, szemben a 2019-es 35,5 milliárdos leírással.

Fotó: Shutterstock

Figyelemre méltó, hogy a tavaly március óta élő hiteltörlesztési moratórium ellenére a pénzügyi vállalkozások ügyfelekkel szembeni követelésállománya csak 5,9 százalékkal emelkedett, így hajszálnyival maradt el a 2033 milliárd forinttól. Visszafogottan, 7,6 százalékkal, 2526,9 milliárd forintra emelkedett tavaly a szektorszintű mérlegfőösszeg is. A szektorszintű saját tőke 11,5 százalékkal lett nagyobb, így az év végén már 465,4 milliárd forint közelében járt.

Az ügyfelekkel szembeni követelések állománya az ingatlan- és a gépjármű-finanszírozásban is emelkedett, az előbbinél bő 12 százalékkal, az utóbbinál pedig 8 százalékkal. Az ingatlanfinanszírozás részesedése 6,9-ről 7,8 százalékra, a gépjármű-finanszírozásé pedig 39,6-ről 40,7 százalékra erősödött a portfólión belül, miközben az egyéb követelések súlya 53,5-ről 51,5 százalékra esett.

Nem voltak jelentősebb mozgások az egyes finanszírozási módokban sem.

A hitelek és pénzkölcsönök részesedése 31,9-ről 32,9 százalékra, a pénzügyi lízingeké pedig 48-ról 48,5 százalékra nőtt tavaly. A faktoring súlya viszont kisebb mértékben ugyan, de csökkent, és végül 18,6 százalékot tett ki.

Az elmúlt év nem hozott nagy változást a piaci szereplők számában sem: a jegybank adatai szerint 2020 utolsó negyedévében 244 pénzügyi vállalkozás működött Magyarországon, hárommal több, mint a megelőző év végén. Ennek ugyanakkor nincs túl nagy jelentősége, miután a szereplők száma évek óta a 240 és 250 közötti sávban mozog, tehát a piacról kikerülő és az újonnan belépő cégek száma nagyjából azonos.

eredmény pénzügyi vállalkozások MNB
Kapcsolódó cikkek