Pénz- és tőkepiac

CECE kosárba kerül a CIG

A magyar részvények közül kikerül a BIF és a Garphisoft Park.

A Wiener Börse bejelentette a régiós CECE index változásait, melyek március 22-től lépnek életbe, így az átsúlyozás hatásai március 19-én a zárás előtti kereskedésben érvényesülhetnek.

A mostani változások nagy nyertese az Avast, mely új tagként egyből több mint 5 százalékos súllyal kerül be az indexbe, s ennek eredményeként a cseh részvények aggregát súlya is jelentősen növekszik, elsősorban a lengyel papírok kárára

– vélekedett Miró József, az Erste vezető elemzője.

Graphisoft Park
Fotó: Nagy Zoltán / MTI

A negyedéves felülvizsgálat jelentős változásokat hoz a magyar komponenseknél is. A hazai részvények közül kikerül az indexből a BIF és a Graphisoft Park is, miközben bekerül a CIG.

Mint mondta, mivel a magyar kispapíroknak jellemzően alacsony forgalmuk van, így a napi forgalomhoz képest jelentős hatást válthat ki az index átsúlyozása. Azonban ezeket a hatásokat tompíthatja, hogy kis súlyú részvényekről van szó, melyek esetében az indexet követő alapkezelők rugalmasak lehetnek, és a költséghatékonyság érdekében ilyen kis súlyú papíroknál nem feltétlenül követik le teljesen az indexet – tette hozzá az elemző.

CECE index cíg Graphisoft Park
Kapcsolódó cikkek