Pénz- és tőkepiac

Évtizedes rekordáron fut a tőzsdén a repce

Európában és Kanadában is sorra döntik a rekordokat a repceárak, Európában kilencéves, Kanadában pedig tizenhárom éves csúcsra emelkedtek.

Sorra dőlnek a rekordok a párizsi határidős a MATIF repcepiacán. Az Euronext által üzemeltetett MATIF-on a leginkább likvid májusi határidős ár az év elejétől 35 százalékkal emelkedett, s ezzel kilencéves rekordok dőltek meg. Hasonló a trend a termék másik fontos piacán, Kanadában, ahol 13 éves rekordra ugrott a jegyzés.

A Takarékbank Agrárcentrum szakértői a Világgazdaság kérdésére elmondták:

az elmúlt hónapokban igen erős kereslet párosult rendkívül alacsony világpiaci kínálattal. A tavalyi esztendő ugyanis az elmúlt öt év legalacsonyabb termését hozta a világ vezető repcetermelő és -exportőr országában, Kanadában.

A nyár végén megugró kereslet láttán a gazdák jó része a szokottnál hamarabb eladta terménye nagy részét, és ez a raktárak kiürüléséhez vezetett. A Takarékbank elemzői szerint az új termésre (nyári aratás) kötött határidős pozíciók arra utalnak, hogy az árfolyam-növekedésnek még koránt sincs vége: az olajmalmok és az exportőrök is igen alacsony készlettel rendelkezhetnek, így nehezen tudnak eleget tenni a kötelezettségeiknek, és az új termésben kialakult longpozíciók is azt sejtetik, hogy a hiány a következő aratásig kitarthat.

Fotó: Getty Images

Az európai terméskilátások bizonytalansága is árfelhajtó hatású, a bank elemzői szerint az Európai Unióban és Nagy-Britanniában az új termés nagyságrendje elérheti a 18,3 millió tonnát, de ez csak mérsékelt javulás lenne a tavalyi 17,2 millió tonnához képest. A mostani ralit az új termés károsodásával kapcsolatos aggodalmak is erősítik (az elmúlt hetek hidegbetörései miatt). A Takarékbank szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy

2021 első két hónapjában a repcemag és a Brent típusú kőolaj jegyzésárai között nagyon erőssé vált a korreláció: ennek egyik kiváltója maga a koronavírus-járvány, amely megzavarta az ellátási láncot, és pánikvásárlásokhoz, raktározásokhoz vezet mind a fogyasztók, mind az országok részéről.

Számos ország – köztük Kína, Oroszország és Argentína – kereskedelmi korlátozásokat vezetett be az áremelkedés letörésére és a saját fogyasztás biztosítására, ám ez tovább hajtotta felfelé az árakat.

A 2020 őszén a szántóföldi növények piacain elindult rali a repce esetében már egy tartós emelkedő trendre erősített rá

– mondta a Világgazdaságnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A látványos tőzsdei árváltozás Magyarország szempontjából sem lényegtelen: az olajos növények (napraforgó, szója, repce) ugyanúgy egymillió hektár körüli területen kerülnek a földbe itthon, mint a kukorica és a búza. Mint a szakértő elmondta, a repcemag felvásárlási átlagára 2021 januárjában 146 ezer forint volt tonnánként, 10 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Fórián Zoltán szerint a repce világpiaci árán nemcsak az olajosmag-piaci összefüggések, hanem a kőolaj árának emelkedése is meglátszik: mint fontos üzemanyag-hozzávaló, a repce ezt a piacot is követi.

Mivel pedig a világ repcekészletei szűkösek és csökkennek, az árak magasak maradhatnak az előttünk álló hónapokban is

– érvelt az Erste szakértője. Abban, hogy az európai repcepiacon is gyérek a készletek, az EU-országokban érvényes szabályozás is szerepet játszik: a termesztés nehezebbé és költségesebbé vált a korábban alkalmazott rovarirtó szer tilalmával. Az Erste Agrár Kompetencia Központ a következő időszakban számít ugyan kisebb árkorrekcióra, de mivel a készletek tartósan gyengék, az emelkedő ártrend az egész évre jellemző lesz. A repce keresleti-kínálati viszonyain túl a szója, a pálmaolaj és a kőolaj árának mozgása lehet leginkább befolyással a határidős árakra.

árupiacok repce mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek