Pénz- és tőkepiac

Kiderült, mennyi osztalékot fizet a Mol

Nagy Márton miniszterelnöki megbízott mellett Kaderják Péter volt klímaügyi államtitkár is beülhet az olajtársaság felügyelőbizottságába.

A tavalyi eredményből összesen 75,875 milliárd forint alaposztalék kifizetését javasolja a Mol igazgatósága – derül ki a magyar olajtársaság közgyűlési előterjesztéséből . A határozati javaslat szerint a saját részvényre eső az osztalékra jogosult részvényesek között, részvényeik arányában kerül kifizetésre, a negatív mérleg szerinti eredmény pedig az eredménytartalékba kerül átsorolásra.

A Mol 819 424 824 darab részvénye forog a Budapesti Értéktőzsdén, melynek 7,37 százaléka, 60 404 826 darab a saját állomány.

Az egy részvényre jutó osztalék összege ez alapján 99,96 forint, ami a Mol-papírok pénteki, 2222 forintos záróára mellett 4,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Az osztaléktömegből mintegy 5,07 forint érkezhet a Mol-pakett 6,2 százalékát birtokló OTP Bank számlájára, a részvénycsomag 10-10 százalékával rendelkező Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány és a Tihanyi Alapítvány pedig egyaránt közel 8,2 milliárd forintra számíthat. A valamivel több, mit öt százalékos részvénycsomaggal rendelkező magyar állam kasszájába 4,3 milliárd forintnyi Mol-osztalék folyhat be.

Az igazgatóság 18 hónappal meghosszabbítaná a saját részvény vásárlás lehetőségét is, azzal a megkötéssel, hogy a társaság tulajdonában lévő saját részvények együttes névértékének összege egy időpontban sem haladhatja meg a mindenkori alaptőke 25 százalékát.

Fotó: Shutterstock

Az előterjesztések alapján bekerülhet a Mol felügyelő bizottságába Nagy Márton, a jegybank korábbi alelnöke, miniszterelnöki főtanácsadó mellett a klímapolitikáért felelős államtitkári posztról idén távozó Kaderják Péter, valamint Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) korábbi elnöke.

Mivel az egészségügyi miatt a közgyűlés megtartására a részvényesek személyes jelenlétével nem kerülhet sor, a vonatkozó kormányrendelet értelmében április 15-én a társaság igazgatósága dönt majd a közgyűlési hirdetményben szereplő valamennyi napirendi pontra vonatkozó előterjesztésről és határozati javaslatról.

Nagy Márton osztalék közgyűlési előterjesztés Kaderják Péter olaj Mol
Kapcsolódó cikkek