Pénz- és tőkepiac

Megugrott a világ vezető befektetési bankjainak a bevétele tavaly

A 12 legnagyobb befektetési banknál foglalkoztatottak száma 1 százalékkal csökkent tavaly.

Jelentősen emelkedett, tíz éve legnagyobb mértékben nőtt a világ 12 legnagyobb befektetési bankjának a bevétele tavaly, amikor az első negyedévi minimális emelkedést követően a második negyedévben felgyorsult a növekedés a koronavírus-járványra adott globális reakcióra és ez a bővülés kitartott az év végéig.

A Coalition ágazati piackutató adatai szerint tavaly a befektetési bankok bevétele 194,2 milliárd dollár volt, 28 százalékkal több az egy évvel korábbi 151,2 milliárd dollárnál.

A befektetési bankok bevétele a részvénykereskedésben 12 százalékkal, 46,5 milliárd dollárra nőtt, a beruházási tevékenység alapján a bevétel 23 százalékkal rekordszintre, 49,4 milliárd dollárra emelkedett.

Fotó: Roslan Rahman / AFP

A bankok legnagyobb nyereségforrásának számító FICC (fixed income, currencies, commodities) befektetési eszközökkel folytatott kereskedelme 98,3 milliárd dollár bevételt hozott, 41 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tőkemegtérülési mutató (ROE) – a bevétel jelentős növekedésének a hatására – átlagosan 5,7 százalékponttal 13,2 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 7,5 százalékról. A mutató az előző négy évben rendre csökkent.

A 12 befektetési banknál foglalkoztatottak száma 1 százalékkal csökkent tavaly.

A Coalition által vizsgált bankok: Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Société Générale, UBS.

koronavírus Coalition befektetési bank
Kapcsolódó cikkek