Pénz- és tőkepiac

Nemzetközi vizekre evez a Roku

A 2020-ban látott óriási rali és a 2021 eleji mindenkori csúcsok után jókora korrekción van túl a papír.

Kevés népszerűbb iparágat találunk a tőzsdén, mint a streaming. Képviselői közül a Roku útját két éve követjük nyomon: a 2020-ban látott óriási rali és a 2021 eleji mindenkori csúcsok után jókora korrekción van túl a papír. Itt érdemes megnézni, hogy mennyire szelídült a papír árazása, és milyenek a növekedési kilátásai.

A járványhelyzet határozottan felgyorsította az amerikai háztartások átnyergelését a kábeles előfizetésről a streamingszolgáltatásra.

Tavaly 6,6 millió háztartásnál történt ilyen váltás.

A folyamat kö­vetkezményeként egyre több cég allo­kálja a marketingköltését a streamingplatformokra, és ennek óriási haszonélvezője a Roku. Következésképp a Roku tavaly jóval több bevételt termelt reklámspotokból, mint egy évvel korábban. Helyzete nagyon kényelmes, mert szinte mindegy, melyik streamingszolgáltatónak lesz a legtöbb előfizetője, a Roku mindet kiszolgálja az eszközein.

Amerikában a Roku kilátásai nemigen lehetnének jobbak. Az éves alapon 58 százalékkal növekedő bevételek mellett 2020-ban 14,3 millió új aktív fiókkal gyarapodott a vállalat, és a felhasználónkénti átlagos bevétel is 24 százalékkal tudott nőni. Mégis, az évek múlásával a bővülés motorját a nemzetközi terjeszkedésben kellene keresni. Ez még korai szakaszában van, nehéz megítélni, hogy az amerikaihoz mérhető lesz-e a siker.

Egyelőre brazil, mexikói, ír és brit partnermegegyezésekről számolt be a Roku.

A növekedési sztoriját író Roku esetében az értékeltségi mutatók nem adnak megbízható igazodási pontot. Rövid távon elsősorban technikai alapon érdemes közelíteni az árfolyamhoz, e téren a korrekciós trendből történő kitörés hozna újabb bullish impulzust.

Többéves távlatban, a fundamentumok szemszögéből pedig a növekedési sztori alapvető pilléreit érdemes követni, ami iparági szinten a streaming további térnyerése, a Roku nemzetközi terjeszkedése, és részben az is, hogy a járványhelyzet elmúlásával a Roku-tévék képernyői előtt maradnak-e a 2020-ban megnyert előfizetők.

Roku
Kapcsolódó cikkek