Pénz- és tőkepiac

Erőt gyűjt a Richter Gedeon

A Richter emelkedő pályán mozog, és ismét az 50 napos mozgóátlagban bízhat.

Nem volt formában az utóbbi napokban a Richter, hiába sikerült 9000 forint fölé erősödnie február közepén és március végén is, megint képtelen volt tartósan e szint felett maradni. A Richter ettől függetlenül emelkedő pályán mozog, és ismét az 50 napos mozgóátlagban bízhat. A cég gyorsjelentése és így a 2020-as számai is erősek lettek, emiatt is látható a kedvezőbb hangulat az utóbbi hónapban. Az Esmya-sztori egyre halványabb, a befektetők a remek Vraylar-eladásokra fókuszálnak, illetve a nőgyógyászati területen lévő terjeszkedésre és persze a magas eredményhányadokra.

Az utóbbi szegmensben hamarosan bejelentés érkezhet: az Európai Gyógyszerügynökség szakbizottsága az április 22–23-i ülésén dönt a relugolix készítményről, amelyet a Richter szeretne engedélyeztetni a méhmióma és az endometriózis indikációjában.

Utána a fókusz már a negyedéves számokon lehet, néhány hét múlva jelent a kőbányai társaság: várhatóan erős adatokról számol majd be a május 7-re időzített gyorsjelentésben. A gyógyszergyártó eredményszámait a nem túl erős forint segíthette, illetve a Vraylar-receptszámok is kedvezően festenek. Sok elemző közben a fair érték becslését is egyre magasabbra teszi, és már az öt számjegyű árfolyamok sincsenek messze. A kedvező fundamentális kilátások miatt ennek van is realitása, de az elmúlt hónapokban inkább a húzd meg, ereszd meg szakaszok váltakoztak a piacon, most is inkább a korrekció látható. A közelben lévő 50 napos mozgó­átlagot érdemes lehet figyelni, mivel nincs kizárva, hogy hamarosan egy újabb kedvező szakasz veszi kezdetét.

A javuló gazdasági és járványhelyzetet érintő kilátások miatt optimisták lehetnek a befektetők, és középtávon már javuló hazai tőzsdei árfolyamok jöhetnek. Ebből pedig a Richter is alighanem profitálhatna. Érdemes persze figyelni a forint árfolyamát is, az utóbbi időben sokat erősödött a hazai deviza, ami az exportcégek számára nem túl pozitív, emiatt pedig a magas devizakitettséggel a kockázatok között kell számolni a Richternél.

Richter Gedeon
Kapcsolódó cikkek