Pénz- és tőkepiac

Kiheverheti végre a botrányt a Wells Fargo

Az amerikai nagybank a várakozásoknál magasabb profitra tett szert az idei első negyedévben. A San Franciscó-i székhelyű pénzintézet az év elején is folytatta rossz hiteleinek leírását, és költségeit is csökkenteni tudta.

A Wall Street-i elemzők várakozásainál kedvezőbb eredményről számolt be az idei első negyedévre a Wells Fargo. A negyedik legnagyobb amerikai hitelintézet bevétele a várt 17,5 milliárd dollárral szemben 18,1 milliárd dollár lett, nyeresége pedig 5 milliárd dollárt, azaz egy részvényre vetítve 70 cent helyett 1,05 dollárt tett ki. A céltartalék-felszabadítás hatása 1,1 milliárd dollár volt.

Fotó: VALERIE MACON / AFP

A San Franciscó-i bank 2019-ben kinevezett vezérigazgatója, Charlie Scharf kiemelte, hogy a rossz hitelek miatti leírások történelmi mélypontra kerültek, és bár folytatják a bank működésének és hatékonyságának javítását, de az alacsony kamatlábak és a mérsékelt hitelkereslet továbbra is visszahúzza a bank teljesítményét.

Bár a bank lassan kilábalhat a 2016-ban kirobbant bankszámla-hamisítási botrányból, arra a vezérigaztató is figyelmeztetett, hogy a bank az idén még biztosan nem szabadul a Fed által büntetésképp bevezetett korlátozások alól, amelyek hitelkihelyezési képességét és betétállományát is szigorú keretek közé szorítják.

Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb negyedéves adatok hatására a Wells Fargo részvényei 5 százalékkal 41,89 dollárra drágultak a New York-i tőzsdén szerda délután.

Szerdán tette közzé a hatalmas meglepetést okozó gyorsjelentését a Goldman Sachs, valamint az előrejelzéseknél szintén jobban teljesítő JP Morgan is.

amerikai nagybankok Wells Fargo Amerikai gyorsjelentések
Kapcsolódó cikkek