Pénz- és tőkepiac

Kínai vásárlója lehet a Saudi Aramco részvényeinek

A koronaherceg nem nevezte meg a vevőt, de piaci partnerről van szó, és 19 milliárd dolláros az üzlet.

Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat a Saudi Aramco állami olajcég egy százalékának eladásáról – mondta a szaúdi televízióban Mohamed bin Szalmán koronaherceg. A részletekről csak annyit árult el, hogy egy vezető globális energetikai társasággal tárgyalnak, s egy-két éven belül kerülhet sor a megállapodásra.

A Wall Street Journal emlékeztetett, hogy

a világ legértékesebb olajvállalata kulcstényező a szaúdi gazdaság átalakításában.

Ami a kőolajipari függés csökkentésére irányul, és a külföldi befektetők Szaúd-Arábiába csalogatását célozza. Bár emlékezetes az Aramco-részvények 2019-es tőzsdére vezetése, mely a világtörténelem legnagyobb IPO-ja volt.

Az eredetileg tervezett 5 százalék londoni vagy New York-i bevezetése helyett végül csak egy kisebb szeletet vitték a rijádi parkettre. A nagy nemzetközi alapoknak nem volt vonzó ez a kibocsátás. Végül 25,6 milliárd dollárnyi részvényt értékesítettek, főként belföldi befektetőknek. Míg most egy 19 milliárd dolláros újabb részvényértékesítés lehetőségéről szólnak a hírek.

Fotó: Shutterstock

Túl sok részletet nem árultak el a szaúdiak, annyit mégis lehet tudni, hogy a részvényeladással az Aramco értékesítését és piaci jelenlétét erősítenék

– mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a szaúdi olajexport 30 százaléka a legnagyobb partnerhez, Kínába érkezik. A második legnagyobb felvevő piac Japán, a harmadik Dél-Korea, míg a negyedik India. Az elemző szerint komoly növekedés az indiai és a kínai piacon várható.

A válság előtt ugyan az indiai felhasználás bővült a legerőteljesebben, de a piacvezető indiai olajtársaság, az Indian Oil Corp. készpénzállománya tavaly év végén csak másfél milliárd dollár volt, a teljes kapitalizációja pedig 11 milliárd dollár, vagyis az Aramco egy százalékának megvásárlásához túl kicsik. Ezzel szemben a legnagyobb kínai olajcégnek, a China National Petroleumnak, melynek a készpénzállománya nagyjából 40 milliárd dollárnak felel meg, nem okozna gondot egy 19 milliárd dolláros üzlet.

A Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója idén márciusban úgy nyilatkozott egy üzleti fórumon, hogy

aktívan keresik az együttműködés lehetőségét Kínával a szintetikus üzemanyag gyártása, a szén-dioxid hasznosítása és a vegyipar egyéb területein.

És az Aramco a következő évtizedekben is prioritásként kezeli a kínai piacot, és szállításaival garantálná az ellátás biztonságát.

Kína motivált lehet, hogy erősítse a befolyását a Közel-Keleten – mondta a Wall Street Journalnak Hasnain Malik dubai részvénystratéga. Bár szerinte a geopolitikai érdekeltségen túl nem egészen világos, hogy milyen közgazdasági előnye lenne kisrészvényesnek lenni egy ilyen nagy „nemzeti bajnok” olajvállalatban.

aramco China National Petroleum
Kapcsolódó cikkek