Pénz- és tőkepiac

Megbírságolták a MagNet Bankot

A pénzintézet ügyletfelfüggesztésre és a bejelentés haladéktalan megtételére vonatkozó gyakorlata nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatban ellátott felügyeleti tevékenysége során megállapította, hogy a pénzintézetnek az ügyletfelfüggesztésre és a bejelentés haladéktalan megtételére vonatkozó gyakorlata nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak – közölte az MNB.

A problémás ügyletek felfüggesztésére azért van szükség, hogy ideiglenes jelleggel az ügyletek végrehajtását és ezzel a bűncselekmény elkövetését megelőzzék, megakadályozzák.

MNB
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ha a szolgáltató elmulasztja a bejelentést, akkor a pénzügyi információs egység nem tudja ellenőrizni a felfüggesztés megalapozottságát, és a szolgáltató sem kap visszajelzést arról, hogy az adott esetben fennálló bűnügyi érdekekre figyelemmel a továbbiakban hogyan járjon el.

A fenti jogsértés miatt az MNB egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a MagNet Bankot, s egyben felszólította a felfüggesztési és bejelentési gyakorlat felülvizsgálatára.

Magnet Bank bírság MNB
Kapcsolódó cikkek