Pénz- és tőkepiac

Nem nehéz szikrát találni az amerikai piacon

Feltűnően attraktív lehet a hozam és kockázat aránya az amerikai részvénypiac eladásaiban.

Véleményem szerint a következő másfél hónapban feltűnően attraktív lesz a hozam és kockázat aránya az amerikai részvénypiac eladásaiban. Nagy problémát nem látok, viszont mindenki rendkívül optimista, a pozicionáltság pedig meglehetősen extrém.

Az értékeltség szintén rendkívül magas, ilyen körülmények mellett nem nehéz találni egy szikrát, amely meggyújtja a szénakazlat. A következő hat hétben a kockázat szerintem egészen limitált, másfél százaléknál aligha tud többet emelkedni a piac.

Ha ez valóban így lesz, akkor az a pénteki záróárhoz képest 5 százalékos esésnek számít. A legrosszabb, ami történhet, az a 2017. december végi helyzethez hasonlíthat, amikor a pozicionáltság és a hangulat egyaránt extrém értékeket öltött. Az S&P 500 index közel 7 százalékot emelkedett az elkövetkező egy hónapban, február elejére azonban 4 százalékkal kevesebbet ért, mint december végén. Nem valószínű, hogy most is olyan heves és jelentős lesz a korrekció, mint 2018 februárjában, ugyanakkor azt sem látom, hogy egy a 2018. januárihoz hasonló rali elindulására lenne esély a következő hetekben.

Az is érdekes, hogy a márciusban postázott lakossági támogatások nem adtak olyan löketet, mint a korábbi két precedens alkalmával.

Lehet, hogy Amerikában a fogyasztás a befektetések kárára erősödött. A JPMorgan Chase debit- és kreditkártya-forgalma a válság kezdete óta először áprilisban mutatott növekedést 2019 azonos időszakához képest azoknál a szolgáltatásoknál, amelyeket leginkább sújtottak a korlátozó intézkedések.

Ha a lakossági megtakarítások a pénzügyi piacok helyett a reálgazdaságba áramlanak, az meglehetősen negatív a részvénypiac számára.

További bizonytalanság, hogy a vendéglátás teljes, az egész országra kiterjedő nyitása után mennyi pénz áramlik ide. Ezenfelül az adóemelés körüli bizonytalanság, a vírus fellángolása és a pénzpumpa leállásának közeledése is játszhatja a gyújtós szerepét a korrekció elindítására.

lakossági költések költések S&P 500 Egyesült Államok USA amerikai tőzsde tőzsde amerikai részvénypiac lakossági támogatások
Kapcsolódó cikkek