Pénz- és tőkepiac

SPAC cég vinné tőzsdére a Sarcost

A jelenleg még üres Rotor Acquisitio Corp. vezetné parkettre a nehéz tárgyakat emelő ipari robotokat fejlesztő céget.

A Sarcos Robotics is tőzsdére léphet, méghozzá a jelenleg üres Rotor Acquisitio Corp.-on keresztül, mellyel a SPAC teljes értéke – hitellel együtt – 1,3 milliárd dollár lenne, ami további 281 millióval nőhet bizonyos ösztönzők teljesülése esetén – mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

Hozzátéve:

a cégek 220 millió dollárt magánbefektetőkön keresztül már garantáltak, így anyagi akadálya nincs az üzlet megvalósulásának.

Fotó: Shutterstock

A magánbefektetők között voltak alapok, fedezeti tőkealapok és a Palantir, továbbá a Caterpillar startupokba fektető leányai.

A Sarcos olyan robotokat fejleszt, melyek a nem repetitív feladatok elvégzésében is segítik az ipari és hadiipari dolgozók tevékenységét, különösen a nehéz tárgyak emelésében.

Tavaly a járványügyi intézkedések nyomán kerültek ismét előtérbe a tengerentúlon több évtizedes, részben „sötét múltú”, speciális célú akvizíciós társaságok (SPAC). Ezek olyan tőzsdecégek, melyeknek egyáltalán nincs tevékenységük, a rájuk fogadó kisbefektetők a pénzükért csak „biankó csekket” kapnak egy ígérettel, hogy ha két éven belül nem találnak valami értékes felvásárlási célpontot, akkor visszakapják a tőkéjüket, meg kamatként némi aprót.

Rotor Acquisitio Corp Sarcos Robotics SPAC
Kapcsolódó cikkek