Pénz- és tőkepiac

A SEC célkeresztjében a SPAC társaságok

Előzetes vizsgálatot indított az amerikai felügyelet, hogy milyen kockázatot jelentenek az egyre népszerűbb üres tőzsdei társaságok.

A mostani SEC-vizsgálat ugyan még nem tekinthető hivatalos eljárásnak, de a Reuters információi szerint a bankoknak küldtek kérdéseket a tőzsdefelügyelők. Ezekre, persze, nem kötelező válaszolni, de a SEC aligha elégszik meg a tapogatózó kérdésekkel. A szervezetet ugyanis Gary Gensler vette át, aki már az Obama-adminisztráció idején is komoly piacregulációval tette le a névjegyét.

Tavaly a járványügyi intézkedések nyomán kerültek ismét előtérbe a tengerentúlon több évtizedes, részben „sötét múltú”, speciális célú akvizíciós társaságok (SPAC). Ezek olyan tőzsdecégek, melyeknek egyáltalán nincs tevékenységük, a rájuk fogadó kisbefektetők a pénzükért csak „biankó csekket” kapnak.

Egy ígérettel, hogy ha két éven belül nem találnak valami értékes felvásárlási célpontot, akkor visszakapják a tőkéjüket, meg kamatként némi aprót.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

A Refinitiv adatai alapján már az idei első két hónapban meghaladta a 170 milliárd dollárt az ilyen felvásárlások összértéke, míg tavaly összesen 157 milliárd volt az érték, ami akkor rekordot jelentett.

Jelenleg egyre nagyobb annak a kockázata, hogy sokkal több üres cég lesz a tengerentúlon, mint ahány ténylegesen tőzsdére lépni akaró vállalat. Így a túlburjánzó SPAC-ok befektetői hoppon maradnak. És kidurran a „bianko csekk lufi”.

sec SPAC
Kapcsolódó cikkek