Pénz- és tőkepiac

Továbbra is kifizetődhet a kockázatvállalás

A gazdasági helyreállás következő hullámát európai és ciklikus részvényekkel lovagolhatják meg a befektetők az Amundi alapkezelő stratégái szerint.

A gazdasági környezet továbbra is kedvez a kockázatvállalásnak, a részvényportfóliókon belül azonban indokolt lehet a kitettségek átrendezése – hangsúlyozza májusi piaci kitekintésében az Amundi. A vezető európai alapkezelő elemzése szerint a második negyedévben a gazdasági helyreállásba vetett bizalom, valamint az inflációs nyomás lehet a két legmeghatározóbb piacmozgató tényező, így a kötvényekkel szemben továbbra is a részvények felé lejt a pálya.

A hozamlehetőségek kiaknázásához azonban az eddigi kockázatvállalási szint megtartása mellett régiók és szektorok közötti átsúlyozásra lehet szükség.

Mivel a kínai gazdaság hamar visszaállta növekedési pályára, az Egyesült Államokban pedig már jórészt beépültek a várakozások az árfolyamokba, ezért az előttünk álló időszakban Európában lehet számítanak optimista piaci hangulat felfutására.

Fotó: Shutterstock

A kontinens ugyan Kína és az USA mögött kulloghat a helyreállás sebességét tekintve, az európai részvények azonban így is profitálhatnak az erős globális növekedésből, miközben az oltási kampányok felpörgése és a pozitív vállalati profit előrejelzések további katalizátort jelenthetnek a részvényhozamoknak. A gazdaságok fokozatos újranyitásával folytatódhat a rotáció a növekedési papírokból a ciklikus és értékalapú részvényekbe, az amerikai infrastruktúra-fejlesztési csomag pedig főként az európai nyersanyag-, ipari és alternatív energia szektor képviselőinek adhat új lehetőségeket.

Az emelkedő amerikai állampapírhozamok és az erősödő dollár ugyanakkor a sérülékenyebb fejlődő piacok növekedési kilátásait árnyékolhatják be.

Mindezek miatt az alapkezelő változatlan rizikóvállalás mellett az európai részvények felülsúlyozását javasolja a feltörekvő piaci (EM) papírok rovására, míg a tengerentúlon a jó minőségű, ciklikus – főként pénzügyi és energia szektort képviselő – részvények mellett teszi le a voksát. Szelektív megközelítéssel érdemes szétnézni azért az EM-piacokon is, kedvező árazásuk miatt a görög, indiai és orosz részvényeket kedveli jelenleg az Amundi, a növekedési sztorikkal szemben azonban itt is a hagyományos, értékalapú papírokban érdemes kitettséget szerezni.

Idén is 250 milliárdot fizet a büdzsébe az MNB

A jegybank a támogatási programokon túl többletforrással is hozzájárul a válság kezeléséhez, a gazdaság újraindításához. Összesen 250 milliárd forint osztalékot fizetnek a költségvetésbe.

 

Európa rotáció Amundi ciklikus részvények részvénypiac
Kapcsolódó cikkek