Pénz- és tőkepiac

Útelágazáshoz érkezett a Tesla

A vélt túlértékeltség és a nagy volatilitás miatt sok befektető tart a Teslától.

Sok befektető tart a Teslától mint befektetéstől, egyrészt a vélt túlértékeltség, másrészt pedig a nagy volatilitás miatt. Kétségtelen tény, hogy vitatkozni egyik állítással sem igazán lehet.

A Tesla ugyanis 1 dolláros részvényenkénti eredményre volt képes az utóbbi négy negyedévben, ami a 700 dolláros árfolyam miatt azt jelenti, hogy pont hét évszázadnyi profitot kell leszurkolni egyetlen részvényért.

A 700-as P/E-ráta természetesen részvénypiaci körökben kirívónak számít, és nehéz olcsó papírnak beállítani a Teslát emiatt. Ugyanakkor ez inkább a távlatokban gondolkodó befektetők számára fontos, továbbá a hosszú távú előrejelzésekben egész más profitkilátásokról van szó. A másik említett negatívum a túlzott volatilitás. Ezzel is nehéz vitába szállni, hiszen minél alacsonyabb kockázat mellett jön létre az egységnyi profit, annál jobb – legalábbis a tankönyvek szerint. Vagyis minél kisebb a volatilitás, annál jobb. Hosszabb távon legalábbis.

Rövid távon viszont sem a túlzónak tűnő értékeltség, sem pedig a nagy volatilitás nem akkora probléma, ezzel szemben sokkal fontosabb a technikai kép, amely most kimondottan izgalmasan fest.

Az elektromosautó-gyártó ugyanis az ötvennapos mozgóátlagára ült rá az egyébként nem rossz gyorsjelentése után, és látszólag a korábbi csúcsokat jelentő 690–700 dolláros szintek sikerrel fogják meg az árfolyamot.

Persze gyengébb piaci hangulatban gyorsan borulhat a sztori, de rövid távon ígéretesnek tűnik a Tesla árfolyama. Ha sikerülne innen megindulnia, akkor a kerek 800 dolláros szint, de akár a korábbi csúcsok is elérhetők lehetnek.

Az indikátorok szerint nem mutatkoznak túlvettségre utaló jelek, a Tesla RSI-indikátora például durván 50 körül, tehát a középértéknél van. Gyorsan romolhat persze a helyzet: 680 dollárnál vagy kicsivel e szint alatt már erősen sérülne a technikai kép, és akár a 600 dolláros szintekig való visszacsúszás is elképzelhető lenne, ezek miatt ott már nem árt az óvatosság. A következő néhány nap emiatt alighanem vízválasztó lehet.

részvényen elektromosautó-gyártó tőzsde volatilitás Tesla
Kapcsolódó cikkek