Pénz- és tőkepiac

Áprilisban többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere

A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés.

Tavaly a járvány elleni védekezés mellett megkezdődhetett a gazdaság újraindítása is. A Gazdaság-újraindítási akcióterv lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni.

A költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat

– írja a Pénzügyminisztérium közleményében.

2021 első négy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1043,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 890,0 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapok 14,5 milliárdos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 139,1 milliárdos hiányt értek el.

Fotó: AFP

Tavaly áprilisban a központi alrendszer 100,5 milliárd forintos többlettel zárt, mely nagyságrendileg hasonló az előző évi azonos havi többlethez.

Az idén a járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot.

A gazdaság újraindítását segítve a kormány ismételten meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, így a bértámogatást a jogosult szektorok cégei május hónapra is kérhetik.

2021. április végéig a hazai kiadások közül kiemelhetők még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (86,1 milliárd) és a vasúti fejlesztésekre (60,2 milliárd) fordított források. Jelentősek emellett a közlekedési ágazati programokra (59,4 milliárd), a közúti fejlesztésekre (57,9 milliárd), valamint a Modern városok program céljaira (42,2 milliárd) és a turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (37,5 milliárd) kifizetett összegek.

A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés.

Jelentős béremelések jönnek

A parlamentnek kedden benyújtott 2022-es költségvetés tervezete szerint jövőre nemcsak beruházásokra, fejlesztésekre, de jelentős béremelésekre is sor kerülhet. A következő év igazi nyertese várhatóan az egészségügy lesz.

 

Pénzügyminisztérium gazdaság újraindítása költségvetés
Kapcsolódó cikkek