Pénz- és tőkepiac

Árrobbanás a chicagói árutőzsdén

A kukorica nagyjából 50 százalékkal drágult ebben az évben, és most kétszer annyiba kerül, mint tavaly ilyenkor. De az idei év sztárja mégis a fűrészáru, melynek ára négyszerese a szezonálisan szokásosnak.

Az árupiaci felívelés messze túlmutat a chicagói tőzsdeparketten, sokan már újabb szuperciklusról beszélnek, s végső soron a nyersanyagárak szárnyalásával magyarázható a technológiai szektor hét eleji behorpadása is – mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátette: az emelkedő nyersanyagárak katalizálják az inflációs félelmeket, ami kamatemelési aggodalmat szül, s ez rányomja a bélyegét a jelenlegi historikusan magas részvénypiaci árazásra.

Látható, hogy ha csak szóba kerül a jegybankárok részéről a kamatemelés valamikori lehetősége, máris beomlik a részvénypiac, mert a befektetők számára a kamatdöntés a gazdaság lassulását vetíti előre.

Bár minden terméknek megvan a maga külön sztorija – folytatta az elemző –, általánosságban azt látjuk, hogy a pandémia és a tavalyi lezárások, majd az idei nyitás miatt szűkös kínálat találkozik egyre masszívabb kereslettel. A kapacitások újraépítése időigényes, ezért a termelők lemaradtak a kereslethez képest. Ráadásul komoly spekulációs nyomás nehezedik a piacokra. Erősen túlpozicionáltak a befektetők, ami kockázattal is jár, hiszen a nagy áresések előtt szoktak ennyire feltorlódni a long pozíciók.

Fotó: Shutterstock

A kukorica árának szédületes emelkedése részben azzal magyarázható, hogy a nyitás nyomán megugrott az igény a bioüzemanyagok iránt. Másfelől Kína újratelepíti a sertéspestisben korábban elpusztult, illetve kényszervágott állományát, és hatalmas keresletet támaszt a piacon. A távol-keleti országban ugyanis rendkívül népszerű a sertéshús. A kínálati oldalon viszont azt látjuk, hogy az Egyesült Államokban a hideg tavasz, Brazíliában pedig a szárazság szikkasztja a termésátlag-várakozásokat. Ez egyúttal vételi pánikot szül, újabb spekulatív pozíciókat halmozva.

A szójapiacot szintén Kína kereslete uralja, ám a szója mégis alulteljesítő a kukoricához képest.

Ennek oka, hogy szinte kizárólagos szállítók az amerikai farmerek, s a külpolitikai feszültség óvatosságra inti a befektetőket.

Az idei tavasz sztárja a chicagói tőzsdén mégis a fűrészáru.

Itt a kínálati oldalon meghatározó, hogy még 2008-ban, a jelzálogpiaci válság idején leépítették a fűrészmalom-kapacitásokat.

Majd tavaly áprilisban a megmaradt feldolgozók 40 százaléka is leállt. December óta azonban szinte teljes kapacitással üzemelnek. A keresleti oldalon a karantén miatt előbb megjelent a barkácsáruházak igénye, majd a home office-nak köszönhetően sokan kiköltöztek a városokból, s az amerikai vidéken népszerűek a faházak. De a városi építkezések meglódulása is a fűrészáru-keresletet növeli. Természetesen a lakáspiacra szintén rátelepedett a spekuláció.

Az emelkedő lakásárak miatt nem okozott megtorpanást a deszkaárak robbanása. Az építési láz a réz piacát is fűti, bár ott az okoseszközök iránti pandémiás többletigény és az autóipar újraindulása támasztja erős oszlopokkal a kurzust.

kukorica Chicagói Árutőzsde fűrészáru szója
Kapcsolódó cikkek