Pénz- és tőkepiac

Bőkezűbb osztalékra számíthatnak idén a befektetők

2021 elején már csupán ötből egy társaság vágta vissza a részvényesi juttatásokat, miközben tavaly még harmaduk kényszerült erre.

Az osztalékfizetés terén is egyértelműen javult a vállalatok helyzete az első negyedévben, az 1200 legnagyobb tőzsdei cég összesen 275,8 milliárd dollárt juttatott vissza befektetőinek, ami 2,9 százalékos csökkenésnek felel meg. Az elmúlt egy évben ennél jelentősebb, rendre két számjegyű mértékben esett vissza a negyedéves kifizetések mértéke – derül ki a Janus Henderson alapkezelő legfrissebb tanulmányából.

Fotó: Shutterstock

2021 elején ráadásul már csupán ötből egy társaság vágta vissza a részvényesi juttatásokat, miközben tavaly még harmaduk kényszerült erre, nagyrészt a világjárvány gazdasági hatásai miatt.

A javulásban nagy szerepet játszott Európa, ahol éves alapon közel öt százalékkal emelkedett a kifizetett osztaléktömeg.

Ez részben a skandináv bankok hozzájárulásának is köszönhető, melyek jellemzően nem fizetnek osztalékot az első negyedévben, a 2020-ban bent tartott profitjuk után most azonban 3,3 milliárd dollárral kompenzálták befektetőiket. A brit cégek azonban – a többi között a Shell és a BP olajóriások szorosabbra húzott nadrágszíja révén – 27 százalékkal kisebb összeget utaltak. Az észak-amerikai cégek osztaléka stagnált, Kanadában viszont rekordösszegű juttatást kaptak a befektetők a helyi cégektől.

A feltörekvő piacokon regisztrált hat százalékos bővülés pedig főként a brazil, indiai és malajziai vállalatok számlájára írható.

A pandémia nyomot hagyott a legnagyobb osztalékfizető cégek rangsorán is. Az ellátási láncok sérülése nyomán égbe szökő nyersanyagárak két ausztrál vasérctermelőt, a BHP-t és a Fortescue Metals-t is a legbőkezűbb osztalékfizetők közé emelte, míg a top 10-es lista első két helyét svájci egészségipari nagyágyúk, a Novartis és a Roche bérelték ki.

Évek óta először szerepel az élmezőnyben a Tesco, amely délkelet-ázsiai érdekeltségeinek eladását követően jókora extra osztalékot tudott fizetni az első negyedévben.

Fotó: Shutterstock

Az élmezőny második felét olyan, hosszú ideje a legnagyobb osztalékfizetők közé tartozó amerikai óriáscégek alkotják,

mint a Microsoft, az Apple, az AT&T vagy az Exxon. A tíz legtöbb pénzt visszaosztó társaság együttesen több mint 50 milliárd dollárt utalt részvényeseinek, 3,5 milliárd dollárral többet, mint egy éve.

Az idei a megszokottnál kevésbé kiszámítható év lehet az osztalékfizetés szempontjából, a biztató év eleji trendek miatt azonban az alapkezelő felfelé módosította egész évre vonatkozó prognózisát.

A korábbi, 1,32 ezermilliárd dollár helyett 1,36 ezermilliárd dollár vállalati osztaléktömeg kifizetésével számol,

ami 8,4 százalékos felpattanást jelentene a pandémiával sújtott 2020-as esztendőt követően.

osztalék Shell Janus Henderson BP Tesco Novartis
Kapcsolódó cikkek