Pénz- és tőkepiac

Egyre szebben csillog a fémek árfolyama

Tovább tart az emelkedő tendencia az árupiacokon.

Tovább tart az emelkedő tendencia az árupiacokon, és ebből is kiemelkednek egyes fémek, amelyek nagyon régen látott határértékeket tudtak átlépni.

Amerikában egyelőre nincs szó a kötvényvásárlási program csökkentéséről, és egy esetleges kamatemelés sincs napirenden, ez pedig fenntarthatja annak az extra pénzmennyiségnek a hatását, amely számos piacnak adott hajtóerőt az utóbbi időszakban.

A nyersanyagárakban történt árfolyam-emelkedés a tavaly márciusi mélypontok után talán már túlmutat azokon a fundamentumokon, amelyeket egyes alapanyagok kereslete vagy akár várható kereslete indokolna. Ebből a szempontból kiemelkedő mozgásokat láttunk az utóbbi időben a réz, a cink és az ón árában is.

Fotó: Shutterstock

A réz azért vált különösen érdekessé, mert az árfolyam megközelítette a tonnánkénti 10 ezer dolláros értéket, amire több mint tíz éve nem volt példa.

Végül az elmúlt hét legvégén el is érte a kritikus szintet az árfolyam, de ennek egyelőre csak egy profitrealizáló hatása volt: hamar visszalökte a kurzust a 10 ezres határérték alá. Összességében azonban még mindig inkább úgy tűnik, hogy a hangulat keveset változik, és az ilyen korrekciós időszakokat vagy egy esetleges nagyobb visszapattanást is vételi lehetőségek kiaknázására érdemes kihasználni.

A réz mellett a múlt hét komoly nyertese volt még az ón, amely egy nagyobb februári korrekció után lassú emelkedéssel dolgozta le az árfolyamesést. Ezúttal az adott az árfolyamnak új lendületet, hogy sikerült elérni, majd gyors ütemben áttörni a 27 300-as akkori tetőpontot. Az ón értéke az elmúlt héten csaknem 10 százalékot tudott emelkedni, ezzel pedig elérte, hogy az árfolyama meghaladja a 2020 márciusában elért mélypont dupláját. Habár a technikai elemzés minden szempontból túlvettséget mutat, itt sem mernék az esésre játszani, hiszen a hangulat és a helyét kereső tőke továbbra is tolhatja a nyersanyagok árfolyamát, nem beszélve az amerikai dollár lépcsőzetes gyengüléséről, ami szintén segíti ezt a folyamatot.

réz
Kapcsolódó cikkek