Pénz- és tőkepiac

Ekkora nettó jövedelem kell egy átlagos lakáshitelhez

2020-ban 10,6 millió forint volt a piaci kamatozású lakáshitelek átlagos összege.

A KSH adatai alapján 10,6 millió forint volt a piaci kamatozású lakáshitelek átlagos összege 2020-ban. A Bankmonitor.hu számításai – szerint 20 éves futamidővel – a kölcsön igényléséhez 167 ezer forint jövedelemre volt szükség. A statisztikai hivatal adatai alapján ennél jóval többet keresett egy átlagos magyar tavaly.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai alapján 2020-ban 10,2 millió forint volt a folyósított lakáshitelek átlagos összege. A lakáskölcsönökön belül a támogatott csokhiteleknél 8,3 millió volt az átlag, míg a piaci kamatozású kölcsönt igénylőknek átlagosan 10,6 milliót folyósítottak a magyarországi bankok.

Az oldal hitelkalkulátora szerint az átlagos piaci hitelösszeg (10,6 millió forint) felvételéhez nettó 167 ezer forint havi jövedelem szükséges, márpedig a KSH adatai alapján 2020-ban egy átlagos magyar ennél jóval többet keresett. A nettó átlagbér tavaly 268 ezer forint volt, míg a medián fizetés meghaladta a 213 ezret. (A medián fizetés az a bér, amelynél az emberek fele többet, fele pedig kevesebbet keres, így jobban tükrözi a valós jövedelmi viszonyokat, mint az átlagbér.)

Fotó: Shutterstock

Azt, hogy mekkora összegű lakáshitelt vehetünk fel a jövedelmünkkel, az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató szabályozza. Ez alapján 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani.

A bankok azonban ennél többnyire szigorúbbak, emiatt a Bankmonitor szakértői 40 százalékos terhelhetőséggel kalkuláltak a 167 ezer forintos minimális jövedelem meghatározásakor. Azonban a 10,6 millió forintos hitelhez még így is elég lehet – 20 éves futamidő esetén – 146–167 ezer forint nettó bevétel, attól függően, hogy melyik pénzintézetet választja az igénylő.

Számításaik szerint ugyanis a 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú – ez jelenleg a legnépszerűbb – hitelkonstrukciók között jelentős eltérések lehetnek.

A legolcsóbb és legdrágább törlesztőrészlete között 15 ezer forint is lehet a különbség, ami teljes visszafizetésben 3,6 milliót jelent.

KSH kalkulátor nettó átlagkereset lakáshitel ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek