Pénz- és tőkepiac

Hamarosan visszaállhat a válság előtti növekedés

A hosszú ellátási láncoknak és az olcsó repülőutaknak végleg búcsút inthetünk a koronavírus miatt.

Furcsa és rossz éven vagyunk túl, a vakcina ellátás azonban kihúzhatja a világot a válságból

– mondta Alastair Wilson, a Moody’s Investors Service (Moody’s) ügyvezető igazgatója a hitelminősítő intézet konferenciáján. A globális növekedés úgy tűnik hamarosan visszaállhat a válság előtti vágányra, már látszik a fény az alagút végén. A hitelminősítő ügyvezetője rámutatott: jó jel a 2008-as válsággal szemben, hogy most a pénzügyi intézmények erősek maradtak.

A vírusmutánsok problémát okozhatnak, különösen akkor, ha a vakcináció üteme elmarad a tervezettől – figyelmeztetett Alastair Wilson. A legnagyobb veszélynek a feltörekvő országok vannak kitéve, a felpattanás törékeny egyensúlyra épül.

A legtöbb európai ország legkésőbb 2022 végéig talpraáll, azonban sok feltörekvő országban csak a 20-as évek közepére térhet vissza a válság előtti gazdasági aktivitás.

Fotó: AFP

Középtávon a válság magas adóssága és az alacsonyabb bruttó hazai termék (GDP) okozhat problémákat – magyarázta a Moody’s ügyvezető igazgatója. A növekedés gyorsan visszatérhet a válság előtti szintre, a válság előtti GDP-szintet hamar elérhetjük, amiben az USA és Kína szerepe erős. Az egy főre jutó tartósan alacsonyabban alakulhat.

Nem csak a GDP, hanem a növekedés is alacsonyabb maradhat egyes országokban – ami különösen a szegényebb országokban lehet jellemző. A krízis beköszöntekor rövid távú hatásokra számítottunk, azonban tévedtük, a gadzaságok sokkal lassabban nyitnak újra a vártnál. Alastair Wilson arra számít, hogy

a válság előtti világot meghatározó hosszú ellátási láncok és az olcsó repülőutak megszűnnek a válság nyomán.

Moody's globális növekedés ellátási láncok
Kapcsolódó cikkek