Pénz- és tőkepiac

Inflációs félelmek miatt üthették meg a technológiai részvényeket

Az emelkedő nyersanyagárak katalizálták az inflációs félelmeket, ami kamatemelési aggodalmat szült.

A NASDAQ 100 index 2,6 százalékot veszített az értékéből, míg az S&P 500 index csupán 1 százalékot esett, a Dow pedig 0,1-et. Március óta nem esett ekkorát a NASDAQ 100 index, az idén az indexet követő ETF-ből már félmilliárd dollárt vettek ki a befektetők.

Sokan találgatják, hogy miért zuhant a technológiai szektor, de az inflációs félelem a legvalószínűbb magyarázat

– mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: ezúttal az emelkedő nyersanyagárak katalizálták az inflációs félelmeket, ami kamatemelési aggodalmat szült, mely rányomhatja a bélyegét a jelenlegi historikusan magas árazási szintekre.

Bár 2006 óta nem látott mértékűek az inflációs várakozások, kérdés az áremelkedés tartóssága – folytatta az elemző. Nem tudni, hogy ideiglenes megugrásról lehet szó, vagy tartós folyamatokról, melyek beépülnek a várakozásokba. Mindenesetre 3,6 százalékra emelkedett a shortállomány a NASDAQ 100 indexet követő QQQ alapban, míg tavaly decemberben még csupán 0,9 százalék volt.

Fotó: Shutterstock

Az Ark ETF tagjainak 91 százaléka zuhant a tegnapi nap során.

A Cathie Wood nevével fémjelzett befektetési alap, az Ark Innovációs ETF 6 hónapos mélypontra esett. Az alap árfolyama 5,2 százalékot zuhant hétfőn, ez duplája a NASDAQ 100 index visszacsúszásának. A februári csúcsához képest pedig már 30 százalékot esett a sztárbefektető leghíresebb alapjának árfolyama. A Tesla – mely az alap legnagyobb kitettsége – 6,4 százalékot zsugorodott. Cathie Wood azonban folyamatosan belevesz az esésekbe, és erős visszapattanást vár alapjának árfolyamában – tette hozzá az Equilor elemzője.

Az inflációs aggodalmakat ugyan tápálhatja, de a kamatemelési várakozásokat azért hűti Charles Evans chicagói Fed-elnök nyilatkozata.

A jegybankár CNBC-nek megerősítette a hivatalos álláspontot, miszerint hosszú út áll még az amerikai gazdaság előtt a monetáris szigorításig. Mind az inflációnak, mind a foglalkoztatásnak is tovább kellene emelkednie ahhoz, hogy lépjenek. Evans jelezte, hogy azt sem bánná, ha átmenetileg 2,5 százalék fölé emelkedne az

Cathie Wood infláció technológiai szektor Fed nasdaq 100
Kapcsolódó cikkek