Pénz- és tőkepiac

Kiemelkedő számokat produkált az Alteo

A vállalat megfelelt saját várakozásainak.

A megújuló energiatermeléssel is foglalkozó Alteo hétfőn tette közzé első negyedéves eredményeit. Várakozásainknak megfelelően kiemelkedő bevétel- és EBITDA-számokat közölt. Az előbbi éves alapon 5 százalékkal, az utóbbi 98 százalékkal emelkedett. A növekedés hátterében több faktor húzódik meg.

  • Egyrészt tavaly a cég megvette a Pannon Szélerőmű Kft.-t, amely hét széltornyot működtet 15 megawattnyi összesített kapacitással.
  • Másrészt a cég 1,2 milliárd forintból felújította a gibárti vízerőművet is, és hat gázmotort is üzembe állított, ötöt Győrben, egyet Tiszaújvárosban, ezek névleges összkapacitása 18 megawatt.
  • A beruházások révén az Alteo ma már 70 megawattnyi megújuló- és ugyanennyi hagyományos kapacitással rendelkezik, azaz összesen 140 megawattnyi villamos energiát képes termelni.

    A hagyományos és a megújuló portfólió párhuzamos fejlesztése fontos, hiszen a megújuló alapú energiatermelés erősen időjárásfüggő, s a hullámhegyek és -völgyek, kilengések elsimításához elengedhetetlen a gázüzemű erőművek alkalmazása. Mindezeket pedig az Alteo virtuális erőműve, azaz vezérlőterme köti össze, ahol ma már mesterséges intelligencia segít a szabályozási műveletekben.

    Az Alteo hagyományos áramtermelési szegmensének bevétele 4 százalékkal, de az alacsonyabb költségek (például alacsonyabb gázárak) miatti EBITDA-ja 179 százalékkal nőtt. A megújuló szegmens árbevétele és EBITDA-mutatója 49, illetve 51 százalékkal nőtt a már említett szélerőmű-vásárlás révén.

    Ezek mellett a társaság energetikai szolgáltatásokat (kivitelezés, üzemeltetés) is végez egy harmadik félnek. Itt csökkent az eredmény, mivel saját kivitelezésű munkái nem voltak. Az energiakereskedelem a nagyobb kapacitás miatt növekedni tudott, az üzletág árbevétele 11, az EBITDA 176 százalékkal bővült. Mindezek mellett a társaság elindította hulladékgazdálkodási és elektromosautó- töltő-hálózati üzletágát is, ezek a növekedés motorjaivá válhatnak.

    Célárunk nem változott, az egyéves időtávon továbbra is 1420 forint.

    energia Alteo EBITDA tőzsde megújuló energiatermelés
    Kapcsolódó cikkek