Pénz- és tőkepiac

Nagyot lendült az Erste profitja

A következő években nőhet a pénzintézetek nettó kamatbevétele a moratóriumi visszafizetések okán.

Az év első negyedében 15,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el az Erste Bank Hungary Zrt., ami a tavalyi 3,98 milliárd után tetemes növekedés – mondta Jelasity Radovan, a bank elnök-vezérigazgatója. Szerinte 2021-től a következő években nőni fog a pénzintézeteknél a moratóriumi visszafizetések okán a nettó kamatbevétel. Ez már az idén is hozzájárult ahhoz, hogy a bank működési bevétele 24,1 százalékkal, kilencmilliárd forinttal, 46,5 milliárdra nőtt. Ennek nagyjából a fele egyszeri hatás volt: a tradingügyletek mellett a korábbi nagyhitelek visszafizetése is egymilliárdos extrabevételt hozott.

Miután a megugró bevételekkel szemben a kiadások csak 6 százalékkal nőttek, a működési eredmény 44,4 százalékkal, 25,3 milliárd forintra emelkedett, a költség-bevételi arány pedig 45,5 százalékra csökkent.

Az ügyfélbetétek a korábbi több mint ötödével, 2745 milliárd forintra nőttek, ebből a vállalati betétállomány bővülése meghaladta a 34 százalékot. Az Erste-ügyfelek bank által kezelt vagyona 24 százalékkal, 3867 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A hitelállomány 5,8 százalékkal, 1822 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági 17 százalékkal bővült, a vállalati pedig 4 százalékkal kisebb lett. Az új hitelkihelyezésekben visszaköszön a tavalyi, még jórészt normális kihelyezések magas bázisa: a bank 78 milliárd forintnyi új kölcsönt helyezett ki, 35 százalékkal kevesebbet, mint egy éve.

A lakossági új hitelek 18 százalékkal estek, ám Harmati László lakossági vezérigazgató-helyettes szerint ezen belül fontos előny, hogy jelzáloghitelekből az Erste az idei első negyedévben már 5 százalékkal több, 23 milliárdnyi új hitelt folyósított.

A babaváróban 28, a személyi hitelek terén 30 százalékos volt a visszaesés. Az utóbbiban markánsan benne van a még nagyon erős bázis hatása. A lakossági üzletághoz tartozó mikrovállalati hitelek 38 százalékkal bővültek. A vállalati üzletág teljesítő hitelállománya 4 százalékkal, 781 milliárd forintra csúszott. Az új kihelyezések aránya 61 százalékkal csökkent, emellett az elmúlt hónapokban három nagyhitel visszafizetése is megtörtént – magyarázta Szabados Richárd üzletágvezető.

A Világgazdaság kérdésére Harmati László közölte: azzal számolnak, hogy az új fogyasztási hitelek 60-65 százalékát a második fél évben veszik fel az ügyfelek.

Az idén a gazdaság újraindulásában bízunk – ennek jelei már láthatók a banki számokban is –, ám az év végi eredményvárakozásokat a moratórium folytatásának kérdése befolyásolhatja

– mondta Jelasity Radovan.

A felújítási hajtja a piacot

Az idei első hónapokban a korábbinál 20 százalékkal nagyobb összegű, átlagosan 1,7 millió forint személyi hitelt igényeltek az ügyfelek a Takarékbanknál. A hitelintézet szerint a bővülés motorja az hatása, hiszen a támogatás megelőlegezése, kiegészítése is hitelből történhet.

 

eredmény profit mikrovállalati hitel hiteltörlesztési moratórium nettó kamatbevétel bevétel hitelállomány Jelasity Radován lakossági üzletág költség Erste Bank működési eredmény
Kapcsolódó cikkek