Pénz- és tőkepiac

Négyfele vágja részvényeit az Nvidia

Elérhetőbbé tennék a papírokat a kisbefektetőknek.

A Nvidia, a grafikai processzorok amerikai óriásgyártója bejelentette, hogy részvényeit négyfele vágja azzal a céllal, hogy elérhetőbbé tegye a papírjait a kisbefektetőknek – írja a Reuters.

A vállalat részvényára az elmúlt 3 hónapban 10,93 százalékkal, 12 hónapon belül pedig 67,5 százalékkal emelkedett. Pénteken a New York-i tőzsdén 599,68 dolláron zárt, piaci tőkeértéke meghaladja a 373 milliárd dollárt.

A chipgyártónak nem ez az első részvénydarabolása:

2000 és 2007 között négy ilyet hajtott végre, háromszor egyet kettőre, egyszer pedig kettőt háromra vágott.

Fotó: Shutterstock

A Nvidia részvényára az elmúlt 14 évben 1640 százalékkal nőtt, miközben Standard & Poor's 500 index, ahol a részvénnyel kereskednek, csupán 183 százalékkal erősödött.

A részvénydarabolásról a végső szót a részvényesek mondják ki a júniusi 3-ikai közgyűlésükön, és ha zöld fény kap a terv, akkor július 20-ikától indulhat új árfolyamon a

Tavaly az Apple negyedelte, a Tesla öt részre aprózta fel részvényeit szintén azért, hogy több befektető számára váljanak elérhető a papírjai.

Százmilliárdokért válnak meg részvényeiktől a techóriások vezetői

Az öt vállalat vezérigazgatója idén május 10-ig bezáróan összesen 6,36 milliárd dollár (1860 milliárd forint) értékben adtak el papírokat.

 

részvény tech kisbefektető Nvidia tőzsde pénzpiac
Kapcsolódó cikkek