Pénz- és tőkepiac

Padlógázzal indította az évet az AutoWallis

Árbevételének 142 százalékos, EBITDA-jának 188 százalékos bővüléséről számolt be az AutoWallis első negyedéves vezetőségi jelentésében. A tőzsde autós vállalatának nagy- és kiskereskedelmi üzletága a koronavírus-járvány harmadik hullámának kedvezőtlen hatásai ellenére egyaránt jelentős növekedést mutatott. A 2019-ben közzétett stratégiában meghatározott célokat meghaladó mértékű növekedés a tavaly végrehajtott tranzakcióknak és az organikus fejlődésnek egyaránt köszönhető.

Dinamikusan növekvő működési hatékonyság mellett közel két és félszeresére, 48,7 milliárd forintra növelte árbevételét az AutoWallis Nyrt. 2021 első negyedévében a tavalyi első negyedévvel összehasonlítva. A bővülés mértéke különösen annak fényében szembeötlő, hogy ebben az időszakban

az EU személygépkocsi piacán csak 3,2 százalékos növekedés, a magyar piacon 1,5 százalékos csökkenés, míg az AutoWallis csoport esetében 228 százalékos növekedés volt tapasztalható az értékesítési darabszámok terén Magyarországon.

A kiugró teljesítmény mögött az organikus bővülés mellett a tavalyi tranzakciók hatásai figyelhetőek meg. Az adatok azt mutatják, hogy a autós vállalata túllépett a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak többségén.

Az AutoWallis Hungária körúti autószalonja
Fotó: AutoWallis

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság mindkét üzletága kiválóan teljesített. A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 165 százalékkal 28,1 milliárd forintra ugrott, elsősorban az idén év elején indult, négy országra kiterjedő Opel értékesítés miatt.

A kiskereskedelmi szegmens árbevétele 115 százalékkal 20,6 milliárd forintra bővült, az organikus fejlődés mellett szintén a tavaly végrehajtott akvizícióknak, tranzakcióknak köszönhetően.

A kedvező gépjárműértékesítési számok mellett ezúttal már a gépjárműkölcsönzés területén is növekedés volt tapasztalható, a bérleti napok száma 43 százalékkal 30 320 darabra bővült. Szintén növekedett a korábban a járvány miatti korlátozások és lezárások miatt átmenetileg visszaeső szerviztevékenység: a tavaly végrehajtott akvizíciók mellett az organikus növekedés hatására összességében 153 százalékkal 29 447-re bővült a szervizórák száma.

Az első negyedév növekvő hatékonyság mellett zajlott le a vállalatcsoportnál: az árbevétel növekedésének mértéke meghaladta az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) ütemének növekedését, melynek eredményeképpen a társaság fedezet termelése 10,2 százalékról 12 százalékra növekedett az év első három hónapjában.

A személyi jellegű ráfordítások 195 százalékos emelkedése a tavaly végrehajtott tranzakciók eredménye, amelyek következtében az AutoWallis átlagos statisztikai létszáma 330 fővel bővült, így 662-re nőtt.

A pénzügyi bevételek és ráfordítások 79 százalékkal 149 millió forintra csökkentek a részben számviteli árfolyamveszteség csökkentése következtében.

A kedvező árfolyamhatás mellett ugyanakkor a kamatráfordítások némileg nőttek, elsősorban a tavaly végrehajtott tranzakciók finanszírozása miatt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Mindezek hatására az AutoWallis menedzsmentjének megítélése szerint a társaság eredményét legjobban bemutató

EBITDA 188 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt, míg a teljes átfogó eredmény 406 millió forint nyereség lett, szemben az előző év 582 millió forint veszteségével.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, hogy az eredmény jelentős javulása a növekedési stratégiába illeszkedő akvizíciós és organikus növekedésnek, a fedezettermelés javulásának és a fegyelmezett költséggazdálkodásnak egyaránt köszönhető. A kilátásokat tekintve a vezérigazgató elmondta, hogy a társaság 2021-ben 230-253 milliárd forint közötti árbevétellel és 5,7-6,3 milliárd forint közötti EBITDA-val számol.

EBITDA autókereskedelem AutoWallis gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek