Pénz- és tőkepiac

Ralizik az ethereum

Meredek emelkedés után 3000 dollár fölött is jegyezték az ethereumot az ázsiai kereskedésben.

Meredek emelkedés után 3000 dollár fölött is jegyezték az ethereumot az ázsiai kereskedésben.

Az áremelkedés hátterében az áll, hogy befektetők szerint akár a bitcoinnál is nagyobb reflektorfénybe kerülhet a második legnagyobb kriptodeviza egy új, decentralizált pénzügyi rendszerben. Az ethereum Bitstamp tőzsdén mért napon belüli 3 százalékos növekedésével elérte a 3051,99 dollárt, emelkedésben lekörözte a bitcoint is, ugyanis a legnagyobb kriptodeviza 95 százalékot drágult eddig az évben, szemben az ethereum 300 százalékos árnövekedésével.

A nagy ralli a tavaly év végi mozgását idézi

– mondta a Q9 Capital ügyvezető igazgatója. James Quinn szerint ez azt is jelenti, hogy javult az Ethereum minősége, és egyre többen el szeretnének mozdulni a decentralizált finanszírozás felé, amely a hagyományos tranzakciók népszerűségének csökkenését vonhatja maga után. Eleinte valóban a bitcoin volt a szinte egyeduralkodó eszköz, azonban az intézményi befektetők megsokasodásával természetes a paletta színesedése is – tette hozzá Quinn.

Fotó: Shutterstock

A kriptopiaci rali már fél éve tart, és minél hosszabbra nyúlik, annál többféle eszköz kerül a befektetők érdeklődésének középpontjába. Emellett az Ethereum-alapok kanadai tőzsdei kereskedésének elindítása is felfelé srófolja az árfolyamot. Az is jót tett a második számú értékének, hogy egyre többen fordulnak a kriptoeszközök felé, így a befektetők diverzifikálják a portfóliójukat. Erre utal az is, hogy az ethereum kurzusa 2,5 éves csúcsot ért el a bitcoinnal szemben.

A hongkongi blockchain kockázatitőke-társaság, a Kenetic Capital ügyvezető partnere szerint a befektetők – a bitcoinhoz hasonlóan – az egyébként szintén teljesen szabályozatlan ethereumot mégis kevésbé kockázatosnak tekintik, ezért is nőhet a népszerűsége gyorsabban a bitcoinénál. Megerősítve a trendet, a Bloomberg a napokban arról számolt be, hogy

az Európai Beruházási Bank digitális kibocsátását tervezi az Ethereum blokklánc használatával,

a JPMorgannél pedig Bitcoin-alap bevezetésén gondolkodnak.

A bitcoin piaci kapitalizációja pedig közben folyamatosan nő, átlépte az 1000 milliárd dollárt is. Mindenkori csúcsát, 648 595,22 dolláron érte el a múlt hónapban, majd 50 ezer dollár alá is benézett, most pedig ismét erősödésben van, hétfőn napközben 58 765 dolláron is jegyezték.

ethereum bitcoin
Kapcsolódó cikkek