Pénz- és tőkepiac

A Mol is profitálhat az újranyitásból

Az eddig alulteljesítő régiós olajcégek lehetnek az európai gazdasági újranyitás következő nagy nyertesei a Goldman Sachs szerint. A legnagyobb favoritnak számító Tupras és a Motor Oil mellett javultak a hazai olajtársaság kilátásai is.

Miközben Európában az átoltottság emelkedésével egyre inkább dübörög az újranyitás, a régiós finomítói árrések továbbra is nyomottak, a térség olajcégeinek részvényárfolyama pedig alulteljesítő nemcsak az olajár drágulásához, hanem a nyugati szektortársak, valamint a gazdasági újraindulás várható nagy nyerteseinek számító turisztikai és a légitársaságok papírjainak teljesítményéhez mérten is.

A Goldman Sachs (GS) friss régiós olajipari elemzése szerint ez azonban hamarosan változhat, az olajtermékek iránti kereslet gyorsuló felfutásával a downstream árrések és az eddig lemaradó olajcégek árfolyama is fellendülhet. Az amerikai bankház szerint a termékkereslet helyreállása a második félévtől gyorsulhat fel igazán,

az egyes európai finomítók bezárása révén szűkülő kapacitásokkal együtt pedig a downstream marzsokban is jelentős emelkedésre van kilátás, noha a 2019-es szintre várhatóan csak jövő évben kapaszkodnak vissza.

Az európai visszarendeződést így akár a kelet-közép- és dél-európai olajcégek papírjaival is érdemes lehet megjátszani, melyek közül a Goldman a tisztán finomítói profilú társaságokat részesíti előnyben, mivel ezek lehetnek a legnagyobb haszonélvezői a downstream árrések kiszélesedésének. A bankház aktuális favoritja a török Tupras és a görög Motor Oil, leginkább azért, mert a két mediterrán finomító szállíthatja a legmagasabb, átlagosan 12, illetve 8 százalékos osztalékhozamot 2021-ben és 2022-ben.

Fotó: Shutterstock

A Tupras eredményét a gyenge török líra is támogathatja, a robusztus készpénztermelő képessége (FCF) és a szektortársak közül legbőkezűbb osztalékhozama miatt ezért felkerült a nagybank Kelet-Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika (CEEMEA) térség legígéretesebb befektetési ötleteit tartalmazó listájára is, a Motor Oil pedig friss vételi minősítést kapott.

Javult a Mol megítélése is, az magyar vállalat részvényeit eladásról tartásra minősítette fel a pénzintézet, ötszáz forinttal 2600 forintra felsrófolt célár mellett.

A GS indoklása szerint a magyar társaság rendelkezik a legnagyobb upstream kitettséggel a térség finomítói közül, így a nyersanyagár helyreállásából is a legtöbb hasznot húzhatja közülük. A kutatás-szegmens EBITDA-ja idén a tavalyi duplájára hízhat, miközben a downstream üzletágtól is erősebb teljesítmény várható a magas minőségű finomított termékkosár, valamint a robusztus petrolkémiai árréseken keresztül.

Mindezek miatt stabilan erős szabad készpénztermelésre lesz képes a vállalat, ami még az intenzív tőkeberuházások mellett is lehetőséget ad a jelenlegi, részvényenként 100 forintos évi 5 százalékos emelésére 2023-ig.

Adókedvezmény járhat a részvénytranszferért

A Mol is kedvezményezettje lehet annak a kormánypárti törvénymódosító javaslatnak, amely 300 százalékos társasági nyereségadóalap- kedvezményt adna a közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítványokat támogató cégeknek. A társaság 5,24 százaléknyi saját részvényt kíván átadni a Mol-Új Európa nevű állami alapítványba. A pontos hatást csak a részletszabályok ismeretében lehet majd számszerűsíteni, az Erste Befektetési Zrt. becslése szerint ugyanakkor a Molnál az átadott részvények után akár 270-280 milliárd forint halasztott adókedvezmény is keletkezhet, a brókercég azonban valószínűtlennek tartja, hogy ekkora bevételről lemondjon a magyar állam. Az olajtársaság 2019-ben 47,3 milliárd forint nyereségadót fizetett csoportszinten, melyhez a magyar operáció 30-40 százalékban járulhatott hozzá.

Hasonló megfontolásokból továbbra is vételre ajánlott a két nagy román energiacég, a Romgaz és az OMV Petrom részvényei is. Az állami gázvállalat az emelkedő európai gázárakból profitálhat, míg az OMV-leány iránti optimizmust a fekete-tengeri offshore gázmező, a Neptun projekt csúszása indokolja, emiatt ugyanis több pénzt tud visszaosztani részvényeseinek, a beruházás folytatása pedig később további katalizátora lehet a társaság papírjainak.

Nem túl fényesek azonban a magyar olajtársaság legnagyobb régiós versenytársa, a PKN Orlen kilátásai, amely szabad készpénzáramlását továbbra is nyomás alatt tartják a nagy költségigényű beruházások – a Lotos és a PGNIG akvizíciója –, ezért osztalékot várhatóan csak hitelből tud majd fizetni a lengyel társaság, melynek papírjait változatlanul eladásra javasolja a Goldman Sachs.

 

Goldman Sachs energia OMV Petrom tőzsde olajszektor PKN Orlen Mol
Kapcsolódó cikkek