Pénz- és tőkepiac

Adókedvezményt kaphat a Mol az alapítványi részvénytranszferért

Az eredetileg tervezetnél is lényegesen nagyobb, 300 százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezményt adna a kormány azoknak a cégeknek, amelyek támogatást nyújtanak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak – derül ki egy törvénymódosító javaslatból, amit a Népszava szúrt ki.

Fotó: Róka László / MTI

Az Erste Befektetési Zrt. kommentárja szerint a hír kedvező lehet a Mol számára, mivel

a cég 5,24 százaléknyi saját részvényt kíván átadni a Mol-Új Európa nevű állami alapítványba.

Az olajcég alacsony 10-15 százalék körüli társasági nyereségadót fizet Magyarországon, 2019-ben,

a pandémia előtti utolsó normál évben 275,6 milliárd forint adózás előtti nyereség után 47,3 milliárd forint nyereségadót fizetett csoportszinten,

melyhez a magyar tevékenység 30-40 százalékban járulhatott hozzá – hangsúlyozza a brókercég, amely a szerint a pontos hatást csak a részletszabályok ismeretében lehet majd számszerűsíteni.

Fotó: Shutterstock

Az átadott részvények után akár 270-280 milliárd forint halasztott adókedvezmény is keletkezhet, az Erste azonban valószínűtlennek tartja, hogy összességében ekkora adóról lemondana a magyar állam.

A piac pozitívan fogadta az adóteher várható csökkenését, a Mol részvényei magas, egymilliárd forintot meghaladó forgalom mellett 1,6 százalékkal erősödtek a tőzsdenyitást követően.

nyereségadó Erste alapítvány adókedvezmény Mol
Kapcsolódó cikkek