Pénz- és tőkepiac

Aktívak maradtak a kisbefektetők a parketten

Varsóban nem enyhül a kereskedési láz, a pesti börze a 2019-es forgalom felett teljesít idén.

A rendkívüli 2020-as év után idén valamelyest alábbhagyott a részvénypiaci láz a régiós tőzsdéken, a befektetők azonban továbbra is kitartóan vásárolják a helyi papírokat Varsótól Budapestig – derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A pandémia tavaly februári előretörése kiváltotta piaci turbulenciák nyomán jócskán nőtt a tőzsdék forgalma világszerte, ahogy előbb pánikszerű eladásokkal fedezékbe vonuló óvatosabb befektetők, majd a mélybe zuhanó eszközárakban alkalmi vételi lehetőséget látó spekulánsok taposták egymás sarkát a parketten.

Nem volt ez másképp a térségünkben sem.

A legnagyobb kelet-közép-európai piacnak számító Varsói Értéktőzsdén közel 60 százalékkal ugrott meg a részvénykereskedési volumen, a szomszédos bukaresti börzén pedig közel másfél évtizedes rekorddöntést jelentett a 26 százalékkal élénkülő forgalom. Budapest sem lógott ki a sorból, a hazai részvények bő 3300 milliárd forintért cseréltek gazdát, ami 30 százalékos bővülést jelentett.

Fotó: Shutterstock

Jócskán kivették a részüket a tőzsdei boomból a kisbefektetők is, akik a járványhelyzetből adódó piaci lehetőségeket látva rég nem látott mértékben lepték el a parkettet. A lengyel lakossági befektetők aránya több mint duplájára ugrott, ezzel a részvényforgalom több mint negyedét már ők bonyolították a pandémia első évében. Hasonló trend rajzolódott ki itthon is, a magyar háztartások részesedése 22-ről 28 százalékra nőtt 2019 és 2020 között.

A vakcinák megjelenése, valamint a gazdaság gyors újraindításába vetett bizalom révén 2021-ben mérséklődött a volatilitás a piacokon, ennek hatásai azonban eltérően csapódtak el a térség piacain. Az utóbbi hetekben újabb és újabb csúcsokat döntő pesti és bukaresti tőzsdén szemmel láthatóan visszafogottabb a részvények iránti érdeklődés, a román részvénypiac idei forgalma május végéig közel negyedével, a magyaré pedig bő 30 százalékkal maradt el 2020 legmozgalmasabb, első öthavi periódusáétól. A 2019-es „békeévhez” képest viszont még mindig némileg erősebb tempót diktálnak a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén, emellett biztató az is, hogy a hazai háztartások továbbra is viszonylag aktívan vesznek részt a kereskedésben, az első negyedévben a részvényforgalom bő negyedét – 25,9 százalékát – ők adták.

Varsóban ezzel szemben továbbra sem enyhül a kereskedési kedv, mi több, az első öt hónap során csaknem másfélszer nagyobb volumenben köttettek ügyletek, mint 2020 hasonló időszakában, a nyugalmasabb, tavalyelőtti évhez képest pedig közel duplájára erősödött a forgalom. Ebben vélhetően közre játszik, hogy a rekordszinteken forgó román és magyar blue chip indexekkel szemben a varsói WIG20 még messze jár mindenkori csúcsértékétől, illetve az is, hogy a régióban meghatározó részvénypiacon folyamatosak az új kibocsátások, a mintegy félezer elérhető papír között pedig egyre több a nemzetközi befektetők számára is izgalmas mint az utóbbi fél évben debütáló Allegro vagy a Pepco.

Varsói Értéktőzsde Bukaresti Értéktőzsde BÉT régió lakossági befektetők részvényforgalom
Kapcsolódó cikkek