Pénz- és tőkepiac

Az átlagosnál nagyobbat kaszálhatnak a részvényesek

Az erősödő dollár indukálta olajár-korrekció vételi lehetőséget hozott létre az olajcégekben, így a BP-ben is, amit véleményünk szerint érdemes kihasználni. Bár osztalékhozam tekintetében 4,5 százalék nem igazán vonzó a szektor átlagához hasonlítva, ám pusztán erre az egy részvényesi kifizetésre fókuszálni nem feltétlenül érdemes.

Az új stratégiájában a BP egy bizonyos adósságszint elérése után (35 milliárd dollár nettó adósság) az fizetése mellett részvény-visszavásárlást ígért a befektetőknek.

Ennek mértékét a vezetőség az aktuális negyedéves beruházások után megtermelt pénz 60 százalékában határozta meg, így de facto fix beruházás mellett egy magasabb olajár nagyobb darabszámú részvény-visszavásárlást jelent.

Ezt a megcélzott adósságszintet 2022 első negyedévének végén tervezték elérni egy nagyon konzervatív feltételrendszer teljesülése mellett, amelyben 50 dolláros olajárral terveztek. Ehhez képest az ez évi átlagos olajár 63 dollár hordónként, nem beszélve arról, hogy nemrég majdnem elértük a 75 dolláros hordónkénti árat. Az utóbbi, párosulva a felgyorsított eszközeladásokkal, lényegesen előrébb hozta a megcélzott adósságszint elérését, amit az előző hónapban a BP be is jelentett, így indulhat a részvények visszavétele.

Ha az olajárkörnyezet tartós maradna, akkor a részvényesek teljes kifizetése (oszta­lék + részvény-visszavásárlás) elérheti az évesített 7-8 százalékot (a következő évre ez a szám még magasabb, hiszen akkor az összes negyedévben visszavásárolnák a részvényeket, nem csak az utolsó kettőben, mint ahogyan most tervezik), ami már jócskán meghaladná az olajszektor átlagos 5 százalékát.

Mivel világszerte fokozatosan nő a beoltottak aránya, és ebből fakadóan nő a mobilitás és élénkül az olajkereslet, nem látunk olyan érvet, amely különösképpen rontaná az olajpiac kilátásait. Mindezek mellett 30-40 százalékkal alacsonyabb P/E-szorzón forog a BP, mint a 2020‑at megelőző öt évben, ami további érv a cég részvényeinek megvásárlása mellett.

osztalék olajárak részvényesek olajcégek BP
Kapcsolódó cikkek