Pénz- és tőkepiac

Exim: 500 milliárd felett a befogadott kárenyhítési hitelkérelmek értéke

A koronavírus-járvány alatt több mint 500 milliárd forintot meghaladó értékben fogadott be hitelkérelmeket az Exim a Kárenyhítő és a Fordulat nevű termékcsaládon belül – mondta Szabó István Attila, az Exim üzleti vezérigazgató-helyettese a kárenyhítő pénzügyi konstrukcióik eredményeiről tartott előadásában a VG szerdai csúcskonferenciáján.

Közölte: csaknem háromezer kérelmet dolgoztak fel a pandémia sújtotta exportőr cégektől és beszállítóktól nagyságrendileg ezermilliárd forint értékben. A befogadott kérelmek száma kétezer, amelyből már több mint 1800-at már folyósítottak is 440 milliárd forintot meghaladó összegben. Ezek többsége valamely Exim-hiteltermék égisze alatt született meg.

Szabó István Attila, az Eximbank Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese
Fotó: Kallus György / VG

A legkisebb igénylő cég 32 millió, a legnagyobb pedig 500 milliárd forintos árbevételű volt – hívta fel a figyelmet a széles spektrumra Szabó István Attila. Hozzátette: a legkisebb tranzakció 1,5 millió forint értékű, a legnagyobb pedig 18 milliárd forintos volt.

Előadásából az is kiderült, hogy a befogadott kérelmek 86 százaléka érkezett a kis- és középvállalkozások szegmenséből – többnyire az iparosodott térségekből –, a beadott igények 83 százaléka pedig forgóeszköz-finanszírozás volt. Az Exim ezen pénzügyi konstrukciói által generált exportforgalom kétezer milliárd forint nagyságrendet képvisel.

Szabó István Attila, az Eximbank Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese
Fotó: Kallus György / VG

A vezérigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy az Exim kárenyhítő termékcsaládja a második legkeresettebb program a piacon az NHP Hajrá után.

Eximbank Zrt hitelezés Szabó István Attila vállalati hitelek
Kapcsolódó cikkek