Pénz- és tőkepiac

Friss tőke hajtja a redditorok kedvencének szárnyalását

Újra és újra fellángol a Reddit-őrület. A Wall Street-i téli háború után, melyben a közösségi fórumokon long pozíciókat népszerűsítő kisbefektetők és a felülértékelt cégek papírjait shortoló hedge fundok csaptak össze, majd a shortosoknak dollármilliárdos veszteséget okozó májusi redditor ralit követően hét elején ismét felrobbant a mozihálózatot üzemeltető AMC árfolyama.

Fotó: Shutterstock

Most az amerikai mozihálózat 8,5 millió friss részvényt bocsátott ki, melyet tőzsdén kívül értékesítettek a Mudrick Capital hedge fundnak, így 230,5 millió dollár friss tőkéhez jutottak

– mondta Török Lajos, az Equilor vezető elemzője.

Az 1,7 százalékos hígításnak megfelelő kibocsátás 27,12 dolláros áron történt, mely mérsékelt prémiumot jelent a pénteki záróárhoz képest. A friss tőkét a mozik fejlesztésére és újabb termek bérleti jogainak felvásárlására tervezi használni a vezetőség – tette hozzá az elemző.

A árfolyama szinte felrobbant a hír után, s a rendes kereskedésben közel 23, majd zárás után további 18 százalékot emelkedett.

A redditorok körében népszerű mozilánc árfolyama több mint 1400 százalékot ment ebben az évben – emlékeztetett a Wall Street Journal. Az amerikai tőzsdei lap információi szerint az AMC-részvényeket felárral megvásárló Mudrick Capital sem ült a papírokon, hanem azonnal nyereséggel értékesítette a 8,5 millió darabos pakettet.

Tavasszal úgy tűnt, hogy lecsengett a Reddit-őrület, a papírok év eleji szárnyalása olyan hatalmas veszteségeket okozott a rövidre játszók oldalán, hogy április végén már szinte senki sem merte shortolni az AMC-részvényeket. Aztán májusban újabb fordulat következett.

Fotó: Shutterstock

Miután elterjedt a piacon, hogy ismét short pozíciók épülnek, a kisbefektetők újra rászálltak a mozis cégre.

A május elején még 9 dolláron forgó papír a múlt héten már 30 dollár felett járt.

És az S3 Capital elemzése szerint a cég esésére játszó befektetők már egymilliárd dollárnál is többet vesztettek az intenzív felpattanások miatt.

Az év elején még szakadék szélén álló cég új részvények kibocsátása révén megmenekült a csődtől. Emellett a mozikat üzemeltető vállalat papírjainak szárnyalását a karantén vége és az Amerikában újranyitó filmszínházak is támogatják.

spekuláció AMC redditorok árfolyam
Kapcsolódó cikkek