Pénz- és tőkepiac

Már csak a kávét és az aranyat veszik

Az árupiaci felvásárlási láz végét jelzi, hogy a nagy fedezeti alapok hetek óta nettó eladókká váltak. Csak a kávé és az arany kivétel.

Sorra vágják vissza az árupiaci emelkedésre fogadó pozícióikat a hedge fundok. Az Equilor elemzői szerint, akár ez is egy jele lehet annak, hogy az árupiaci mánia a csúcsához közeledik, ugyanis a nagy fedezeti alapok már a harmadik hete folyamatosan nettó eladók.

Fotó: Karim SAHIB / AFP

A gabonáktól a rézig, a földgázig hasonló tendenciákat figyelhetünk meg, ráadásul a gabonák áresését közben a kedvezőbb időjárási körülmények is katalizálják

– mondta Bosnyák Zsolt, szenior elemző. Hozzátéve: mindemellett Kína, a világ legnagyobb árupiaci vásárlója igyekszik lépéseket tenni az elszálló árak megfékezésére.

Az olaj áremelkedésére fogadó spekulatív pozíciók is 5 hónapos mélypontra estek vissza az OPEC+ várható kínálatbővítése következtében.

A kávé az egyedüli kivétel, ugyanis az élvezeti termék esetében 2016 novembere óta nem voltak ennyire optimisták a piaci szereplők. Miután a brazil szárazság gondot okozhat a termésben.

Fotó: HARYONO / AFP

Ellenben az arany áremelkedésére történő fogadások 20 hete nem látott szintre emelkedtek.

arany kávé short árupiac
Kapcsolódó cikkek