Pénz- és tőkepiac

Megtartja többi kereskedőcégét a Richter Gedeon

A piac pozitívan fogadná az alacsony haszonkulccsal működő külföldi leányvállalatok eladását.

Nincs napirenden további nagy- és kiskereskedelmi üzletrészek eladása egyik piacunkon, így Romániában sem

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. Annak kapcsán merült fel a portfólióátalakítás folytatásának kérdése, hogy a hétfői bejelentés szerint a moldáviai kereskedőcégekben lévő üzletrészeitől megválik a magyar gyógyszergyártó. A tranzakció lezárásakor a vételárból 62 százalék kerül a Richterhez, a többin a két vállalat kisebbségi tulajdonosai osztoznak.

A további részletek nem nyilvánosak, Beke Zsuzsa annyit tett hozzá, hogy a konszolidált árbevételt 20 millió euróval csökkenti a két cég eladásával kieső értékesítés.

Fotó: Róka László / MTI

A 2020-as évi jelentés szerint a FÁK-térségben (idetartoznak a moldáviai cégek is) 52 millió euró volt a Richter ezen szegmensének forgalma. A romániai nagykereskedelem és patikai forgalmazás 275,6 millió euró árbevételt hozott 2020-ban, és 80 százalékos volt a súlya a kereskedelmi üzletágon belül.

Bosnyák Zsolt, az Equilor Zrt. elemzője szerint a piac kifejezetten pozitívan fogadná, ha a hétfőn bejelentett moldáviai értékesítést követően további kereskedelmi üzletrészektől is megválna a Richter.

Sőt, korábban hallhattunk olyan piaci értesüléseket, amelyek szerint a magyar gyógyszergyártó nyitott lenne a romániai PharmaFarm SA nagykereskedő vállalat eladására

– tette hozzá az elemző.

Szerinte a Richter stratégiája is az értékesítés mellett szól, az alacsony marzsokkal jellemzett kereskedelmi üzletág helyett a sokkal jövedelmezőbb alaptevékenységre lehetne így koncentrálni.

Az Equilor szakértője felidézte, hogy a Richter szinte kényszerből lépett be nagykereskedőként a román gyógyszerpiacra, akkoriban nagy volt az ellenszél, a helyi nagykereskedők nem akarták forgalmazni a magyar cég termékeit.

Fotó: Richter

A PharmaFarm – a 2019-es 1,1 milliárd lej után – 1,2 milliárd lej árbevételt ért el tavaly, a jelenlegi árfolyammal számolva ez 84 milliárd forintnak felel meg. A cég hét raktárral rendelkezik, 460 alkalmazottja van. A Ziarul Financiar beszámolója szerint a cég 2018-tól veszteséges, a tavalyi évet 3,5 millió lej (245 millió forint) mínusszal zárták, 2019-ben pedig 7,5 millió volt a veszteség – írta a romániai üzleti lap. (A Richter romániai portfóliójához tartozik még a Farmacia SA patikahálózat, egy vagyonkezelő cég és egy gyógyszergyártó üzem.)

Csoportszinten az első negyedévet a Richter kis- és nagykereskedelmi üzletága 31,2 milliárd forint forgalommal zárta, a szegmens üzemi eredménye 43 millió volt. Tavaly 120 milliárd forintos bevételre 975 millió üzemi eredmény jutott, az üzemi marzs 1 százalék alatt maradt.

 

Richter Gedeon Nyrt.
Kapcsolódó cikkek