Pénz- és tőkepiac

Összecsaphatnak a hullámok a befektetők feje fölött

A folyó nyugodtnak tűnik, a felszín alatt azonban erős a sodrás – figyelmeztetnek júliusi befektetési kitekintésükben az Amundi szakemberei, akik a túlfűtött pénz- és tőkepiacokon való sikeres navigációhoz kívánnak iránytűvel szolgálni a befektetőknek a nyárra.

A reálgazdasági kilátások továbbra is kedvezők, a nagyobb gazdaságok azonban a kilábalás eltérő fázisaiban járnak Európában, egyes feltörekvő piacok előtt pedig még nagyobb tér van a növekedésre. Ami viszont minden régióban azonos, az az ellátási láncok felszakadozása, az erősödő árnyomás és az emelkedő Mindezek miatt

a gazdasági környezet is sokkal kevésbé biztonságos, mint amilyennek első pillantásra látszik.

A befektetéseknél is indokolt tehát a fokozott óvatosság, mert ugyan a gazdasági visszapattanás továbbra is támogatja a kockázatos eszközöket, a jelenleg átmenetinek tekintett magasabb infláció narratívájának változása és a jegybankok vártnál erőteljesebb szigorítása esetén könnyen összecsaphatnak a hullámok az elbizakodott befektetők feje fölött.

Ami a részvénypiacot illeti, az Amundi szerint a rotációról, az egyedi részvényszelekcióról és az osztalékpapírokról szólhat a következő időszak. A mostani helyzet óvatos optimizmust indokol: a befektetőknek nem szabad lebecsülniük a gazdasági helyreállás erejét, ugyanakkor a piacok felívelése nem lesz egyenes vonalú,

a néhol már a valóságtól elrugaszkodott részvényárfolyamok miatt pedig nagyobb körültekintéssel érdemes válogatni a papírok közül,

előnyben részesítve az erős mérleggel és fenntartható profitnövekedéssel rendelkező cégeket.

Fotó: Shutterstock

A tengerentúlon a rotáció és az osztalékvadászat lehet a következő időszak meghatározó trendje, amíg a Fed alacsonyan tartja a kamatokat, és hagy némi teret az infláció emelkedéséhez.

A vállalati sajátrészvény-vásárlások újraindulásával és az osztalékok emelésével a bankszektor részvényei kínálhatnak vonzó lehetőséget, a spekulatív növekedési és a tőzsdére vitt biankó cégekben (SPAC) azonban kockázatokat lát az alapkezelő.

A továbbra is nehézségekkel küzdő ágazatok – légi közlekedés, kiskereskedők – papírjaihoz is megfontoltan érdemes nyúlni.

Az amerikai vállalatoktól aligha várható már nagyobb pozitív meglepetés, az újranyitás még viszonylag korai stádiumában járó Európában azonban még lendületet kaphatnak a gazdaságok.

A ciklikus részvények felülteljesítése és az értékalapú papírok felé irányuló rotáció hosszabb távú trend maradhat a kontinensen, de az egyedi szelekció itt is egyre hangsúlyosabb. Az Amundi szerint a befektetők az ipari és a pénzügyi szektor minőségi ciklikus részvényein keresztül profitálhatnak az európai fellendülésből, miközben egyes defenzívebb ágazatok is kedvező lehetőségeket kínálnak.

Az utóbbiak közül az Amundi az alapvető szükségleticikk-gyártókat és az egészségügyi cégeket kedveli.

A technológiai papírokkal a jelenlegi szinteken érdemes óvatosnak lenni, ahogy a tartós fogyasztásicikk-gyártókat is túlzott optimizmus övezi.

A feltörekvő piacokon a második fél évben folytatódhat a vállalati eredmények javulása, főként Oroszországban és a latin-amerikai térségben. A nagyobb ciklikus növekedésű papírokat érdemes itt keresni, főként a tartós fogyasztási cikkek gyártói, az ipari és az ingatlanszektor képviselői között, a kínai egészségipari és pénzügyi vállalatokat azonban jobb inkább elkerülni.

A globális kötvényhozam-környezet mellett leginkább a geopolitikai feszültségek miatt

kockázatosak a fejlődő piacok, amelyeket alapvetően relatíve olcsónak tartanak az Amundinál.

július rotáció Amundi infláció befektetés részvénypiac
Kapcsolódó cikkek