Pénz- és tőkepiac

Se nem túl jó, se nem túl rossz

Abban, hogy az elmúlt hetekben maradt az alapvetően jó hangulat a világ tőzsdéin, meghatározó szerepet játszott, hogy langyos makrogazdasági adatok érkeztek:

se nem túl jók, se nem túl rosszak.

Mindezt tükrözi a Citigroup Gazdasági Meglepetés Indexe is, amely június elejére a semleges nullás szint környékére esett vissza, jelezve, hogy

a hetekben megjelent fontosabb gazdasági számok nem tértek el drasztikusan a prognózisoktól sem pozitív, sem negatív irányban.

Fotó: Alberto Pezzali/NurPhoto/AFP

Az adatok tehát nem voltak kellően jók ahhoz, hogy egyértelműen napirendre kerüljön az agresszív jegybanki és fiskális stimulusok visszafogása, ugyanakkor nem is voltak kellően rosszak ahhoz, hogy a befektetőkben alapvetően megkérdőjeleződött volna a gazdaságok újraindulásához kapcsolódó pozitív világkép. Ez a langyos középút alapvetően jó szcenárió volt a befektetők számára, szemben az egyik oldalon egy esetlegesen túlforrósodó gazdasági képpel vagy éppenséggel egy olyannal, ahol az újra romló kilátások hideg zuhanyként érték volna a piacokat.

Az persze más kérdés, hogy ez az ideális állapot meddig áll fenn. Ebből a szempontból a járvány mellett a legfontosabb kockázat az inflációs folyamatok alakulása.

A világ vezető jegybankjai minden zsetonjukat arra tették fel, hogy az inflációs megugrás nem tartós, hanem átmeneti jelenség lesz. Ennek megfelelően alakították át monetáris politikai keretrendszerüket (lásd például a Fed áttérését az átlagos inflációs célra), ezt szajkózták folyamatosan kommunikációjukban.

A fejlett piaci hozamok és inflációs várakozások elmúlt időszakbeli kilaposodása egyelőre azt tükrözi, hogy a befektetők többsége ezt a kiállást hitelesnek is tartotta. Nem lehet azonban kizárni, hogy az elkövetkező hónapokban ez a világkép nem bizonyul fenntarthatónak. Ha több jel utal majd az tartósságára és az esetleges másodkörös hatásokra (elsősorban a bérekbe történő átgyűrűzéssel), előfordulhat, hogy a nyári időszak tényleg forró pillanatokat tartogat majd a fejlett piaci jegybankárok számára.

Citigroup index gazdaság
Kapcsolódó cikkek