Pénz- és tőkepiac

A Didi megfektette a kínai tech szektort

A hongkongi tőzsdén 1,2 százalékot estek a kínai technológiai papírok a szerdai kereskedésben, így tavaly november óta nem látott alacsony szinteken fejezhetik be a napot.

A kínai technológiai cégeket tömörítő index már 30 százalékot hanyatlott februári csúcsáról, s a folyamatot a Didi Chuxing katalizálta, mely kedden 20 százalékot esett New Yorkban – mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: 

a pekingi székhelyű utazásmegosztó társaság múlt szerdán vezette be részvényeit az amerikai tőzsdére, s a keddi zuhanással új mélypontot ütött az árfolyama, immár a 14 dolláros kibocsátási ár alá bukott a jegyzés.

A kínai hatóságok múlt pénteken indítottak vizsgálatot, s már vasárnap közzétették, hogy betiltották a Didi alkalmazásának letöltését, miután a vád szerint a személyes adatok gyűjtésében komoly jogsértést követett el a vállalat. 

A hírre a Baidu és a JD.com részvényeit is megütötték.

Fotó: Imaginechina

Bosnyák Zsolt szerint továbbra is bizonytalanság övezi, hogy a kínai hatóságok konkrétan mit fognak tenni a Didivel, azonban ennek hatása már most begyűrűzött a szektorba. A megnövekedett kínai szabályozói aktivitás csökkentheti az Egyesült Államok tőzsdéire lépő kínai cégek számát, ezen felül a kínai tech cégek szigorúbb adatkezelési korlátozásokkal szembesülhetnek. 

A Didi tegnapi esésének legnagyobb vesztesei a hedge fund-ok lehettek, mint a Tiger Global Management, a Farallon Capital Management és a D. E. Shaw & Co., melyek korábban dollármilliókat önthettek az utazás megosztó társaságba. Ám még az árfolyam-zuhanás ellenére is pluszban lehetnek a befektetéseik. Mert a tegnapi esést követően nagyjából 60 milliárdot ér a cég a 2015-ös 8,75 milliárd dolláros értékeltséggel szemben. A legrosszabbul mégis azok a befektetők járhattak, akik a pandémiát közvetlenül megelőzően, még 2018-2019-ben szállhattak be a társaságba. Ezek a cégek, akár 51 dollárt is fizethettek részvényenként - tette hozzá az Equilor elemzője.

New York-i értéktőzsde DiDi Chuxing hongkongi tőzsde Baidu
Kapcsolódó cikkek