Pénz- és tőkepiac

A redditorok nem közösködnek a hedge fundokkal

A saját törzsközönsége előtt éghet le az elsődleges részvénykibocsátására (IPO) készülő Robinhood. Hiába tervezi, hogy ügyfelei számára fenntartja az új részvények 25-35 százalékát, úgy tűnik, nem lesz igény ekkora mennyiségre a jó eséllyel mém részvénnyé váló értékpapírra.

A Reuters információi szerint a részvénypiaci pozícióikat a közösségi médiaoldalakon összehangoló redditor kisbefektetők körében most IPO-ellenes a hangulat. A többség ezúttal azon a véleményen van, hogy jobb kimaradni ebből a részvényjegyzésből. Annak ellenére is, hogy a The Wall Street Journal szerint nem véletlen az időzítés és az egyéni befektetőkre irányuló kitüntetett figyelem. A Robinhood vetélytársa, a SoFi Technologies, valamint a Public Holdings befektetési és közösségi  hálózati alkalmazás is hasonlóan szervezi a maga IPO-ját, hogy kihasználja a hétköznapi emberek lelkesedését.

Fotó: NurPhoto via AFP

A tőzsdére készülő vállalatok általában a részvények jóval kevesebb, mint a 10 százalékát tartják fenn egyéni befektetőknek a kibocsátáskor, s az is jórészt a lebonyolításban részt vevő bankok kiemelt ügyfeleinek jut. Kivételt képezett a Facebook 2012-es tőzsdére lépése, amikor a bevezetett részvények 25 százaléka került egyéni befektetőkhöz. A bankárok azért favorizálják a hosszú távra vásároló nagybefektetőket, mert úgy tartják, hogy a kisbefektetők keze túl sokszor és a legrosszabb időpontokban remeg meg. Ezzel szemben az olyan új szemléletű cégek, mint a Robinhood, azt hangoztatják, hogy mára megváltozott a piac, s a közösségi médiának köszönhetően már a kisbefektetők is képesek együttműködni. Úgy tűnik, most épp a WallStreetBets fórum redditorai fordulnak a Robinhood ellen.

Korábban a The Wall Street Journal vetette fel, hogy az úgynevezett „order flow” eladásokkal a Robinhood elárulja ügyfeleit. A jutalékmentes kereskedést hirdető online platform ugyanis nem a tőzsdére adja be az ügyfelek megbízásait, hanem eladja azokat egy árjegyző cégnek, amely jutalékot fizet a megbízásban rejlő információért.

Ez sok tőzsdén tiltott, de a tengerentúli parketteken bevett gyakorlat. Egyrészt heves vita folyik arról, hogy a kicsik jobban járnak-e vagy rosszabbul azzal, hogy nem a nyilvános piacra kerül az ajánlatuk. Másrészt a Robinhood, amely most minden harmadik-negyedik részvényt a kicsiknek adná, a részvények többségét már korábban diszkonttal odaígérte azoknak a tőzsdecápáknak, akik a Wall Street-i csata idején 3,4 milliárd dollár kockázati tőkével megmentették a szakadék szélére került brókercéget. Akkor, a GameStop-árfolyam egekbe szökésekor az elszámolóház egyik napról a másikra megtízszerezte a letéti igényt. Könnyen lehet, hogy a hedge fundok ellen küzdő redditorok egyszerűen nem akarnak egy tálból cseresznyézni a Tigerrel, a Ribbittel, a Sequoiával, az Index Venturesszel és az Andreessen Horowitz-cal. 

IPO Robinhood redditor
Kapcsolódó cikkek