A Mol röpke két hónap után júliusban felmondta a Transocean Barents mélytengeri olajfúrótorony bérlésére vonatkozó szerződést – derül ki az off-shore olajipari infrastruktúrát bérbeadó Transocean Ltd. negyedéves flottajelentéséből.

Az Északi-tengeren, a norvég partok közelében található platformot eredetileg májustól év végéig használta volna a magyar olajtársaság helyi leánya, a Mol Norge, napi 270 ezer dolláros díj ellenében.

A rendkívüli felmondás miatt a Mol-nak nem kell bánatpénzt fizetnie a svájci székhelyű vállalatnak, a rövidre zárt üzleten így hozzávetőleg 40 millió dollárt – mintegy 12 milliárd forintot – spórolhat meg.

Fotó: AFP

A Mol Norge április végén kapott kutatási-kitermelési engedélyt a 25/8-21 S nevű mezőn, a szóban forgó kútfúrási program ahhoz a 820S jelzésű koncessziós területhez kötődik, ahol tavaly márciusban bukkant olajra és gázra a vállalat. A talált szénhidrogénvagyont 12 és 71 millió hordó olajegyenértékre becsülik. A Mol-leány 40 százalékos érdekeltséggel rendelkezik a blokkban, melynek operátori feladatait is ellátja. A Molhoz hasonló részesedése van a mezőben a Lundin Norway AS-nek is, két kisebb részesedéssel bíró koncessziós partner, a Wintershall Dea Norge és a Pandion Energy mellett.

A Transocean Barents nem marad sokáig munka nélkül, a fúróplatformot jövő februártól a Shell kötötte le 200 napra.

A brit-holland olajóriás a Molnál drágábban, napi 302 ezer dollárért bérli majd az eszközt.