Pénz- és tőkepiac

Átgázolt a várakozásokon a Morgan Stanley

A Morgan Stanley több divíziója is felülmúlta az elemzői előrejelzéseket.

A részvénykereskedelemből származó bevételeknek és a befektetési banki tevékenységnek köszönhetően a Morgan Stanley is túlszárnyalta a második negyedévben a profitvárakozásokat, sőt a New York-i pénzintézet átgázolt a bevételi előrejelzéseken is. 

Míg az elemzők durván 14 milliárdos forgalmat és 1,65 dolláros egy részvényre jutó profitot (EPS) vártak, a bankház 14,8 milliárdos összbevétellel és 1,85 dolláros EPS-sel örvendeztette meg részvényeseit.

Fotó: AFP

Az előző év azonos időszakához képest azonban 11 centtel csökkent az EPS (annak ellenére, hogy a részvényeseket megillető profit összességében 350 millió dollárral, 3,4 milliárdra nőtt), a bevétel viszont 6,5 százalékkal bővült év/év bázison.

Noha a többi nagybankhoz hasonlóan a Morgan Stanley kötvénykereskedelmi bevételei is visszaestek, 

ám a részvénykereskedelemből befolyó 2,83 milliárd dollár nem kevesebb, mint 400 millió dollárral múlta felül a piaci prognózist. 

Nem hiába tartják a Morgan Stanleyt az üzletág nemzetközi piacvezetőjének. Az előrejelzésekhez mérten további 200 millió dollár pluszt hozott össze a pénzintézet befektetési bankja is. 

Sőt, a túlteljesítők közé tartozott a vagyonkezelés és a befektetéskezelés is.

A bank az első 6 hónap során 216 tőkepiaci tranzakciónál vállalt tanácsadói pozíciót az M&A-piacon (felvásárlások és egyesülések), amivel globális harmadik lett a Goldman Sachs és a JPMorgan mögött.

A cég részvényei közel 1,5 százalékkal gyengültek a hírre a tengerentúli börzék nyitása előtti elektronikus kereskedésben.

várakozás Morgan Stanley nagybank
Kapcsolódó cikkek