Pénz- és tőkepiac

Az utolsó pillanatban előzhetik Bezost az űrversenyben

Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója lehet az első milliárdos az űrben. Az üzletember július 11-én látogat az űrbe, ezzel 9 nappal előzi meg Jeff Bezost.

Branson a Virgin Galactic VSS Unity nevű űrhajójának tesztrepülésén fog részt venni, egy hat fős csapat tagjaként. A hírek hatására a csütörtöki kereskedést követően a cég részvényei több mint 25 százalékot tudtak erősödni, visszanyerve a héten elszenvedett veszteségeket, melyet a Bank of America dupla leértékelése okozott, derül ki a CBS tudósításából.

A Virgin Galactic Jeff Bezos Blue Origin és SpaceX cégével küzd az űrturizmus elkövetkező piacáért, noha a CNBC szerint ezen cégek legfontosabb bevétele a műholdak pályára állítása lehet. Ezen a téren a Virgin csoportból azonban nem a Virgin Galactic, hanem a héten hét műholdat pályára állító Virgin Orbit vesz részt a versenyben, mely hamarosan tőzsdére mehet.

Az utazás áráról egyelőre egyik cég sem közölt adatokat, ám az várhatóan a 250 és 500 ezer dollár közötti sávban fog alakulni és a hírek szerint a Virgin Galactic már 600 körüli potenciális utazóval számolhat, akik foglalót is fizettek már a lehetőségért. 

Jeff Bezos július 20-i utazására egy jegyet értékesítettek árverésen, ami 28 millió dollárért kelt el.

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

Richard Branson utazása, mely tesztrepülésként kapott engedélyt a Virgin Galactic negyedik embereket is szállító missziója lesz, míg összességében ez a VSS Unity 22. repülése, míg a Blue Origin New Sheperd nevű űrhajója eddig 15 repülést hajtott végre, ám a július 20-i lesz az első, amikor embereket is szállít a fedélzeten. A SpaceX Dragon modulja rendszeresen szállít űrhajósokat a nemzetközi űrállomásra és szeptember közepén várható a cég első, űrturistákat szállító küldetése. Noha ez hónapokkal elmarad Bezos és Branson útjától, cserébe az utazók jóval magasabbra mehetnek, így nem csupán az űr határát karcolgatják néhány percig, hanem három napos úton vehetnek részt.

A Blue Origin és a Virgin Galactic különböző megoldásokat alkalmaznak az utazás kivitelezésére. Míg a Blue Origin hagyományosabb földi indítású rakétával próbálkozik, addig Branson cége több mint 10 ezer méteres magasságból indítja szárnyas űrrepülőjét az 50 mérföldes (80 kilométeres) magasságba, ami az űr némileg önkényes határa. Ezzel szemben a SpaceX őszi missziója a tervek szerint 540 kilométerre távolodhat el a földtől, ami 120 kilométerrel a nemzetközi űrállomás magasságát is meghaladja.

Noha tény, hogy a magántőke bevonása lökést adhat az űrrepülésnek, a milliárdosok kalandozásai nem mindenkinek nyerték el a tetszését, így petíció is indult, mely szerint Jeff Bezost nem kellene visszaengedni a földre az utazást követően, melyet 4 nap alatt majdnem 150 ezren írtak alá. 

A három magán űrvállalkozás a kétezres évek elején jött létre, először Jeff Bezos alapította meg a Blue Origint 2000-ben, majd jött Elon Musk és a SpaceX 2002-ben és végül 2004-ben hozta létre a Virgin Galacticot Branson.

Elon Musk SpaceX Blue Origin űrturizmus Jeff Bezos Virgin Galactic Richard Branson
Kapcsolódó cikkek