Rekordot rekordra halmoztak az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) az első félévben.

Júniusban már a 15. egymást követő hónapban gyarapodott a befektetési eszközkategória vagyona a kontinensen, június végén pedig minden korábbinál több pénzt, összesen 1177,8 milliárd eurót kezeltek ilyen termékekben a Refinitiv Lipper adatai szerint.

A tavaly márciusi pánikszerű eladásokat követően folyamatosan áramlik ide a friss tőke, az előző hónapban újabb 14,3 milliárd eurót vásároltak az Európában bejegyzett ETF-ekből. A makacsul optimista piaci hangulatban a befektetési jegyek 30,5 milliárd euróval értékelődtek föl, egy hónap alatt így csaknem négy százalékkal gyarapodott a tőzsdén kereskedett alapok eszközértéke.

A friss megtakarítások zöme, 11,9 milliárd euró ezúttal is a típusú eszközökbe vándorolt, ami annak fényében egyáltalán nem meglepő, hogy az ETF-szektor meglehetősen részvénytúlsúlyos, az összvagyon közel háromnegyede részvénykitettséget portfóliókban fial.

A ETF-ekből ezúttal 2,2 milliárd eurót táraztak be, a többi kategóriába azonban ennél nagyságrendekkel kevesebb összegek vándoroltak, kisebb, 200 milliós kiáramlást pedig csupán a vegyes ETF-ek regisztráltak.

Az első hat hónapot 92,5 milliárd euró nettó értékesítéssel zárta a szektor, ami szintén csúcsnak számít.

Fotó: AFP

Fél év alatt már több friss érkezett az ETF-ekbe, mint tavaly egész évben, ez alapján – hacsak nem söpör végig a piacokon egy újabb jelentős eladási hullám – idén újabb rekord születhet, az eddigi csúcsévnek számító 2019-ben ugyanis 106,7 milliárd eurót fektettek be ilyen eszközökbe, egy júniusihoz hasonlóan erős tőkebeáramlással ez akár már júliusban megdőlhet.

Az intenzív vásárlások mellett idén a piaci környezet is igen kedvezően alakult eddig, a hozamok további 92,7 milliárd euróval gazdagították a befektetőket az első félévben. A kontinensen bejegyzett ETF-ek összvagyona mindezek eredőjeként mintegy ötödével bővült, megközelítve az 1180 milliárd eurót.

A globális kockázatvállalási hajlandóságnak és a befektetői hozaméhségnek köszönhetően különösen a részvény ETF-ek teljesítettek kiemelkedően ebben az időszakban, vagyonuk több mint negyedével gyarapodott, és első alkalommal átlépte a 850 milliárd eurót.

Hasonló bővülésen vannak túl a jóval kisebb méretű alternatív ETF-ek is, és kifejezetten jól ment a részvényeknél nagyságrendekkel kisebb eszközértekű vegyes alapoknak is, melyek csaknem 40 százalékos növekedést tudhatnak maguk mögött. A második legnagyobb kategóriának számító kötvény ETF-ek főként a friss pénzbeáramlásoknak köszönhetően 5 százalékkal gyarapodtak. A félév vesztesei a pénzpiaci és az árupiaci eszközök voltak, melyek egyaránt két számjegyű vagyoncsökkenést regisztráltak.

Az európai ETF-piac továbbra is meglehetősen koncentrált, a befektetett állomány 93 százaléka ugyanúgy a tíz legnagyobb szolgáltató kezelése alatt áll, mint tavaly decemberben. A piacvezető amerikai iShares egymaga 46 százalékos szeletet hasít ki magának ebből a tortából, a Blackrockhoz tartozó szolgáltató ráadásul újabb bő 80 milliárd euróval 536 milliárd euróra növelte befektetéseinek értékét június végéig, toronymagasan előzve a második és harmadik promóternek számító Xtrackers és Lyxor  131, illetve 92,5 milliárdos vagyonát.