A New York-i székhelyű BlackRock a világ legnagyobb vagyonkezelője, több mint 9000 milliárd dollár kezelt vagyonnal. Globálisan harminc országban van jelen, közte Magyarországon is, ügyfelei több, mint 100 országból érkeznek. A cég befektetési és technológiai szolgáltatásokat nyújt mind intézményi, mind lakossági befektetők számára. A BlackRock a járvány nyertesei közé tartozott, mivel nagyobb figyelem vetült a piacokra a karantén időszakában. A cég árfolyama az utóbbi egy évben több, mint 63 százalékot erősödött, ezzel jócskán túlszárnyalva a vezető amerikai részvényindexet, az S&P 500-at, illetve a pénzügyi szektor indexét is. 2020 és 2021 első negyedéve között 39 százalékkal tudott bővülni a cég kezelt vagyona. 

Fotó: HANNES BREUSTEDT / dpa Picture-Alliance/AFP

Tavaly a BlackRock árbevétele, 16,21 milliárd dollár volt, ami több mint 11 százalékos növekedés 2019-hez képest. 2021-re 18,95, míg 2022-re 20,82 milliárd dolláros bevétel várható a Yahoo Finance elemzői átlaga alapján, ez rendre körülbelül 17 százalékos, illetve 10 százalékos növekedést jelentene.

A szerdán publikált idei második negyedéves gyorsjelentés várakozáson felüli számokat hozott: a BlackRock által kezelt (AUM) az előző év második negyedévéhez képest 30 százalékkal, 9490 milliárd dollárra nőtt. A bevétel 32 százalékkal, 4,82 milliárd dollárra, míg a korrigált EPS 7,85 dollárról, 10,03 dollárra nőtt.

A BlackRock tulajdonába tartozik az iShares, a világ egyik vezető ETF szolgáltatója, világszerte több mint 800 befektetési termékkel. A BlackRock ügyfeleinek lehetőségük van egyebek mellett portfóliókba történő befektetésre és pénzpiaci instrumentumok vásárlására. Másik fontos terméke az Aladdin porfóliókezelő szoftver, amely egy pénz és befektetések menedzselésére szolgáló komplex rendszer, amelyet több mint 200 intézmény használ, köztük számos befektetési alapkezelő.

A tavalyi év végétől a globális tőkepiacokat magasabb inflációs várakozások jellemzik, ezen tendencia hatására a passzív ETF-ek helyett az aktív vagyonkezelés kerülhet előtérbe, melyből a BlackRock képes lenne profitálni, hiszen az aktív befektetések terén is otthonosan mozognak.Az inflációs nyomás növekedéséből adódó magasabb kamatkörnyezet azonban veszélyeztetheti a BlackRock részvényeinek árazását is, mivel a részvényértékelési modellekben általában a magasabb kamatpálya alacsonyabb cégértéket eredményez.