Pénz- és tőkepiac

Javított utasforgalmi előrejelzésén a Ryanair

A még mindig meglehetősen képlékenynek ítélt pandémiás helyzetre tekintettel éves profitcélszámot nem tudott kitűzni a Ryanair.

Az erős nyári foglalási számoknak hála a Ryanair felfelé módosítja éves utasforgalmi előrejelzését – közölte a légitársaság délelőtt, negyedéves gyorsjelentése bemutatásával egyidejűleg. 

Üröm az örömben, hogy üzleti évének júniusban lezárt első negyedévére 273 millió eurós veszteségről volt kénytelen beszámolni a vállalat, amiben az is nagy szerepet játszott, hogy a menetjegyárai továbbra is a padlón voltak.

Fotó: AFP

A legnagyobb európai fapados szolgáltató eddig 80-100 millió utasra számított 2022. március végén befejeződő pénzügyi évében. Ám ennek az alsó határát most 90 millióra emelték,

 mivel júliusra az ír cég foglalásai már a 2019 hetedik hónapjában elért szint kétharmadát tették ki, holott júniusban még csak a pandémia előtti utolsó összevethető éves bázis mindössze egyharmadát hozta a légitársaság. Sőt, a menedzsment várakozása szerint augusztusban és szeptemberben már egyaránt tíz-tízmillió utas emelkedhet a levegőbe a Ryanair repülőivel, ami a két évvel ezelőtti adatok 70 százalékával egyenlő – jegyezte meg Neil Sorahan pénzügyi igazgató. Mint hozzátette, különösen az európai digitális Covid-tanúsítvány bevezetése óta ugrott meg az utazóközönség érdeklődése.

Egyébként a Ryanair 2020–2021-ben összesen 27,5 millió jegyet adott el, miután a megelőző évben 149 millióan repültek a gépeivel, ami minden idők legjobb eredménye volt. Sorahan úgy véli, a 2023 márciusában befejeződő üzleti évben a cég újra csúcsot dönthet, azaz legalább 150 millió menetjegyet váltanak majd a járataira.

Visszakanyarodva az első negyedévre, a társaság nettó vesztesége 10 millió euróval maradt az elemzői konszenzus 283 milliós előrejelzése alatt. A még mindig meglehetősen képlékenynek ítélt pandémiás helyzetre hivatkozva a cég nem tudott kitűzni éves profitcélszámot, habár annyit óvatosan jeleztek, hogy alacsony veszteségre, esetleg nullszaldóra számítanak. Mindenesetre a cég saját várakozásaira az sincs kedvező hatással, hogy az elmúlt három hónapban menetjegyeinek átlagára csak 24 euró volt, pedig két évvel ezelőtt még 36 euróra rúgott.

A Ryanair részvényeinek értéke csaknem 5 százalékkal, 16 euró fölé emelkedett napközben.

légi közlekedés fapados légitársaság Ryanair
Kapcsolódó cikkek