Pénz- és tőkepiac

Kína lassította az Ericsson növekedését

A kínai 5G-s tenderekben nem hirdettek eredményt a negyedév során, ezért aztán az Ericsson sem jutott üzletekhez.

Kínai forgalmának 2,5 milliárd svéd koronás (1 korona = 35 forint) visszaesése miatt az Ericsson második negyedéves pénzügyi mutatói elmaradtak a piaci várakozásoktól, bár a többi piacon 8 százalékkal növelte 5G-s értékesítéseit a technológiai vállalat.

Fotó: AFP

A kínai Huawei és a finn Nokia első számú riválisának bevételei az előző év azonos időszakában elért 55,6 milliárd svéd koronáról, 54,9 milliárdra csökkentek, míg az elemzők hasonló mértékű bővülésre számítottak. Az üzemi nyereség ugyan 4,5 milliárd koronáról, 5,8 milliárdra nőtt, ám a konszenzus 6 milliárdos eredményt prognosztizált.


A kínai 5G-s tenderekben egész egyszerűen nem hirdettek eredményt a negyedév során, ezért aztán üzletkötésekre sem kerülhetett sor – közölte az Ericsson pénzügyi vezetője. A Reuters arról értesült, hogy Peking még e hónapban kihirdeti az 5G második szakaszára kiírt pályázatok eredményét.

 

Az Ericsson ugyanakkor már korábban figyelmeztetett rá, hogy miután Svédország kitiltotta a Huawei-t saját 5G-s hálózatfejlesztéséből, ez hátrányosan érintheti a társaság kínai megrendeléseit, melyek összbevételének valamivel kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki. A piaci rést a Nokia töltheti ki, amely állítólag mostanában nyerheti el első 5G-s üzleteit Kínában.


A cég részvényeinek kurzusa pénteken nagyjából előző napi záróértéke, azaz 13,2 korona körül maradt. A piaci reakcióban nagy szerepet játszhatott, hogy az Ericsson éppen aznap jelentette be, 8,3 milliárd dolláros 5G-s gigamegrendelést nyert el az amerikai Verizontól.

5G Ericsson
Kapcsolódó cikkek