Az elmúlt két évtized második negyedéveinek legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca idén a második negyedévben miután az első negyedév adatai is rekordot döntöttek – ismertette nemzetközi felmérése eredményét pénteken az EY.

Kiemelték:

idén a második negyedévben 206 százalékkal 597-re emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 166 százalékkal 111,6 milliárd dollárra nőtt 2020 második negyedévéhez képest.

Fotó: Shutterstock

Idén az első fél évben világszerte 150 százalékkal 1070-re emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 215 százalékkal 222 milliárd dollárra nőtt 2020 hasonló időszakához képest.

A technológiai szektor továbbra is a legvonzóbb befektetői célpont világszerte, amely területen 284 tranzakció valósult meg 90,2 milliárd dollár értékben januártól június végéig.

Európában az első fél évben a bevezetések száma közel megnégyszereződött a 2020-as év azonos időszakához képest és elérte a 227-et, az IPO-k együttes értéke pedig ötszörösére, 46,6 milliárd dollárra emelkedett.

Vaszari Péter, az EY Stratégiai és Tranzakciós Tanácsadás üzletágának vezetője a közlemény szerint elmondta, hogy Magyarországon továbbra is a kötvénykibocsátások iránt kiemelkedő a vállalati érdeklődés a tőkepiacon. Június 30-ig már 51 cég bocsátott ki kötvényt az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, amivel összesen több mint 1375 milliárd forint forrást sikerült bevonniuk.

Az EY előrejelzései alapján várhatóan még nagyobb lendületet vesznek a tőzsdei és a kötvénypiaci aktivitások, mivel a tőkepiac továbbra is kedvező megoldást nyújt számos szereplő számára, hogy növekedési, fejlesztési terveikhez új forrásokat biztosítsanak.