Pénz- és tőkepiac

Rövidlátó optimizmus uralja az olajpiacot

Az OPEC+ kifut az időből, s nagyon úgy néz ki, hogy az augusztusi kvótaemelésről már nem tud megállapodni az olajkartell.

Kedden tovább emelkedett a határidős piacon az olaj ára, miután hétfőn 74 dollár közelében zárta a napot a WTI.

A piaci optimizmus azért furcsa, mert mind a keresleti, mind a kínálati oldalon nagy a bizonytalanság az olajpiacon.

A koronavírus delta variánsa sebesen terjed Ázsiából az Egyesült Államokba, s egyelőre nem tudni, hogy a magas fertőzöttség mennyi súlyos esettel jár, s milyen korlátozásokat szül, mennyire fékezi a mobilitást, ami az olajkereslet döntő részét adja. Arról nem beszélve, hogy miután az OPEC+ a múlt héten megszakította a kitermeléssel kapcsolatos tárgyalásokat,

nagyon úgy néz ki, hogy a kartell kifut az időből, s az augusztusi kvótaemelésről már nem tudnak megállapodni.

Annál is inkább szűkül a mozgástér, mert a két ellenérdekelt fél, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek már megkezdték a szerződéskötéseket az augusztusi szállítmányokról.

Fotó: Image Source via AFP

A piac teljesen belongolódott, s egészen rövidlátó módon árazza a fejleményeket – mondta Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Emlékeztetve, a múlt héten megszakadt tárgyalásokon a szaúdiak és az emirátusok között nem az idei kitermelésről alakult ki vita, hanem a 2022-es kvótákról, amit az Egyesült Arab Emírség a maga számára kedvezőtlennek ítélt, mert az utóbbi években épített létesítményeikkel, úgymond, kinőtték a kvótájukat. De bármilyen feszült is két tagország viszonya,

egyiknek sem érdeke, hogy a tavaly tavaszihoz hasonló árháború alakuljon ki az olajpiacon, ami a legrosszabb szcenárió lenne.

Ám nem csak egy esetleges árháború emelné a kínálatot, de kedvezőbb forgatókönyvek esetén is növekvő kitermeléssel kell számolni, hiszen az OPEC már korábban bejelentette, hogy idén havonta napi 400 ezer hordóval emelnék a kibocsátást. Igaz, ez továbbra is keresleti piacot jelentene, mert a várakozások szerint az idei második félévben napi 5 millió hordóval emelkedik a globális olajkereslet.

Valószínű, hogy az olajtermelők egy-két hónapon belül tető alá hozzák a megállapodást, s már szeptembertől rendeződnek a kitermelési kvóták

– folytatta az elemző. Ami azzal járhat, hogy augusztusban még a júliusi kibocsátás lesz érvényben. Ez hozhat rövid távú áremelkedést, s a volatilitás is emelkedhet átmenetileg, mégsem sanszos, hogy tartós árhullám induljon. A magasabb árazást nem csak a növekvő kínálat áshatja alá, de a keresleti oldal bizonytalanságai is. A piac jelenleg egy olyan optimista forgatókönyvet áraz, mely szerint a pandémia negyedik hulláma kifullad vagy nem okoz komoly lezárásokat. Egyelőre azonban nehéz megítélni, hogy miként alakul a járványgörbe az alacsony átoltottságú országokban. Az olajpiac szempontjából fontos lehet az ázsiai országok gazdasági aktivitásának alakulása, illetve a globális turizmus teljesítménye. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a tőzsdei tapasztalat szerint, ha a piaci szereplők döntő többsége masszív áremelkedést vár, akkor már küszöbön állhat az áresés.

Jelenleg az olajpiac töretlenül optimista, csak az elemzők aggódnak

– tette hozzá Bosnyák Zsolt.

OPEC WTI Szaúd-Arábia
Kapcsolódó cikkek